3 четения

Общината се закани на хотелиерите, плащат данък на „честна дума“

Само 144 хил. лв. събрани за година от туристически данък, а хотелите пълни

 

СИМВОЛИЧНИ ПРИХОДИ ОТ ТУРИСТИЧЕСКИ ДАНЪК ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАПУК НА ВСИЧКИ СТРАТЕГИИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИСТИЧЕСКАТА ИНДУСТРИЯ И СТАТИСТИКИ ЗА НАРАСТВАЩИ ПОСЕЩЕНИЯ ПРИТЕСНЯВАТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ ОБЩИНАРИ. Според шефа на местната данъчна служба Вежен Пенев за последната година постъпленията от налога са едва 144 хил. лв. при план от 166 хил. Това е единственият местен данък, който по план не е изпълнен. По правило парите трябва да отиват за ремонти на туристическа инфраструктура и реклама на дестинацията ни, но мижавите приходи обричат каузата. „Промениха закона. Преди бе предвидено да има минимален налог при 30 на сто заетост. Ако декларират по-висока, съответно плащат на нея. Но това отпадна и налогът е на база доброволните данни, които самите хотелиери дават“, поясни Пенев. В същото време данните показват, че 4023 легла и 161 хотели, хостели, мотели и къщи за гости има регистрирани в Община Велико Търново. За всяка нощувка в тях се плаща между 20 стотинки и 3 лева под формата на местен данък, като най-ниска е стойността за хостелите, а най-висока – за четиризвездните хотели. Петзвезден хотел във Велико Търново все още няма. Поне още толкова функционират в сивия сектор и приемат посетители нелегално. Неизброими пък са квартирите, които също приемат туристи.

Общинарите във Велико Търново се заканиха на хотелиерите относно туристическия данък и вече се планира промяна в наредбата с люти санкции и принудителни мерки. Община Велико Търново има намерение да въведе крути мерки, за да се повиши събираемостта по това перо. По неофициална информация по хотелите ще се пращат проверки и „тайни клиенти”, за да се види дали се отчитат коректно нощувките.

„Ще се работи по нова наредба. Общинският съвет трябва да реши как да накара хотелиерите да бъдат изрядни и събираемостта да се повиши”, коментират общинските финансисти. Събирането на налога става по данни, давани от самите обекти, което само по себе си е предпоставка за измами. Собствениците регистрират в полицията само чужденците, както е по закон, а контролът практически е невъзможен, ако не се промени местната наредба.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!