4 четения

Участваме с накити и облекло в археологическата изложба „Жената в Средновековието“

СЪС ЗЛАТНИ НАКИТИ И ОБЛЕКЛО ЩЕ УЧАСТВА В ПРЕДСТОЯЩАТА ИЗЛОЖБА „ЖЕНАТА В СРЕДНОВЕКОВИЕТО” В СОФИЯ НАЦИОНАЛНИЯТ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ ПРИ БАН. Експонатите са находки на търновските археолози, които работят на Трапезица и Френкхисар.

Проф. Хитко Вачев работи в местността Френкхисар, където две лета поред проучва Богородичен манастир. Там той разкри няколко погребения със златни накити, копчета и златовезан текстил.

„Накити има и от обекта на проф. Константин Тотев, който работи в северната част на Трапезица. Неговите находки са сребърни и златни, датирани са към Второто българско царство. Скъпоценности излязоха и в некропола, който той разкопа около новооткритата пак от него църква. Близо 90 погребения той беше маркирал там с обеци, пръстени, копчета и текстил“, обяснява шефът на търновския филиал на института доц. Константин Дочев. И допълва, че в тази изложба своите най-интересни открития по традиция ще представят всички музеи в страната.

И ТОВА ЛЯТО ЩЕ ИМА РАЗКОПКИ НА ТРАПЕЗИЦА, ЗА КОИТО ФИЛИАЛЪТ ИСКА ОКОЛО 40 000 ЛВ. ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА. Доц. Дочев се надява държавата да даде достатъчно средства, за да може трима археолози да работят на хълма през идващия археологически сезон. Проф. Константин Тотев ще продължи проучванията си в северната част, доц. Мирко Робов ще възобнови работата си, след като миналото лято той не получи финансиране. Ще продължи да копае и Деян Рабовянов, който се занимава с жилищния квартал в югоизточната част на хълма.

„Парите, които искаме, не са много, но за всички археологически обекта в страната държавата дава не повече от 500 000 лв. Ние се надяваме, след като Община Велико Търново пое стопанисването на Трапезица, да имаме финансиране и от бюджета”, коментира доц. Константин Дочев. И припомня, че миналата година неговите колеги работиха само на два обекта на хълма с 16 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *