22 четения

44-ма търновци сезираха Окръжна прокуратура заради продажбата на недовършения хирургически блок

Според сигнала болничните терени се продават три пъти по-евтино

 

СИГНАЛ ДО ОКРЪЖНАТА ПРОКУРАТУРА В СТАРАТА СТОЛИЦА СА ВНЕСЛИ НА 27 ЯНУАРИ ТАЗИ ГОДИНА 44 ГРАЖДАНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Те настояват за проверка на законосъобразността на процедурата по взетото от местния парламент решение за продажба на недостроения хирургичен корпус и паровата централа на областната болница, както и по отношение свикването и провеждането на общо събрание на акционерите на най-голямото здравно заведение в региона.

Настоява се за проверка дали е нарушен общественият интерес „чрез опит да се придобият атрактивни държавни и общински активи на безценица с комерсиална цел“, както и да бъде назначена независима експертиза за извършване на оценка от оценител на недвижими имоти, който да даде реална оценка на предлаганите за продажба имоти и сгради.

44-мата търновци искат до установяване на истината и законосъобразността на процедурата Окръжна прокуратура да отмени решението на местния парламент и на всички общински съвети в областта, които са взели според тях неинформирано решение. Другият апел на жалбоподателите е да се отмени провеждането на общото събрание на акционерите на болницата, насрочено за 10 февруари т.г., поради „нарушен обществен интерес и нуждата от пряка намеса на държавата чрез прокуратурата“. Освен това хората настояват резултатите от проверката да бъдат оповестени публично. В жалбата си те са категорични, че на Великотърновския общински съвет не е предоставена пълна информация за вземане решението за продажба, тъй като според тях никъде в проектните документи не се дава информация по отношение цената на активите – както за земята, така и за самия недовършен хирургичен корпус. Твърди се още, че никъде в представените документи не се упоменава дори една дума за пазарната цена на имотите към момента на вземане на решението. Нещо повече – не са представени документи за конструктивната годност на недостроеното тяло на хирургическия блок, както и визия за довършването и въвеждането му в експлоатация, което отново поставя въпроса за цената му като строителен обект.

„При представянето на предложението от кмета на общината под благородния на пръв поглед повод да се слеят двата района на МОБАЛ за реализиране на финансови икономии и солидни медицински аргументи всъщност прозират други икономически интереси. Най-вероятно на по-високо ниво, които целят в крайна сметка един от най-атрактивните имоти във Велико Търново да бъде придобит на безценица, уж по законов, но зад „законова“ процедура, всъщност по престъпен начин“, пишат още 44-мата жалбоподатели.

ПРОВЕРКА НА „БОРБА“ ПО ТЕМАТА УСТАНОВИ, ЧЕ ДОКЛАДЪТ ЗА ПАЗАРНАТА ОЦЕНКА НА ВЪПРОСНИТЕ ИМОТИ Е ОТ… 2006 година!

Той е направен от лицензирания оценител „Дупалов” ООД, град Велико Търново, и в него изрично е посочено, че СРОКЪТ НА ВАЛИДНОСТТА МУ ИЗТИЧА ШЕСТ МЕСЕЦА СЛЕД ДАТАТА НА ПРЕДАВАНЕТО МУ, А ТЯ Е ОТ 16 февруари 2006 г. Към този момент се оказва, че стойността на незавършения хирургически блок, чиято застроена разгърната площ е 17 612 кв. м и общата площ на земята под него от 18 705 кв. м, е едва… 2 583 621 лв. Или с други думи казано, излиза, че един квадратен метър в центъра на града, където освен всичко друго има и адекватни комуникации, е оценен за едва… 71 евро. В същото време строителни предприемачи в града усилено коментират, че реалната пазарна цена към момента на земята и недовършения хирургически корпус е между 13 и 15 млн. лв.!

Потърсихме за коментар и мнението на брокери на недвижими имоти, които бяха категорични, че на това място, което е в регулация и се води в широк център, най-малкото заради наличната синя зона, цената на незастроената площ е между 130 и 160 евро за квадратен метър! В бранша са категорични, че новото строителство сега е между 400 и 500 евро квадрата, но тъй като става дума за сграда, строена 80-те години на миналия век, експерти я оценяват на половина, т.е. на около 200 евро квадрата. Строителни предприемачи са категорични още, че недостроеният блок всъщност е в перфектно състояние и в момента. Той е правен да издържа на осма степен по земетръсната скала на Рихтер, а твърдението, че сградата не била консервирана, всъщност не е неиздържано, защото… в областта нямало нито една консервирана сграда.

Според просветени основите на корпуса не били компрометирани, както твърди здравното министерство. Не ставало въпрос за подпочвени води, а за ремонт на колектора, който е собственост на ВиК и е причина за заблатяването.

„ВСЕКИ СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ БИ КУПИЛ ТАЗИ СГРАДА НА ЦЕНИТЕ ОТ 2006 Г., ЗАЩОТО ИНВЕСТИЦИЯТА ИЗЛИЗА МНОГО ЕВТИНА. Никой не може да построи подобно нещо в момента на такива цени, а за довършването на блока трябват около 6 млн. лв.“, се коментира още в средите на строителните предприемачи. Опасенията са, че бъдещият собственик, който Министерството на здравеопазването ще определи чрез продажба, или ще събори недовършения корпус, или ще препродаде сградата на реална цена от 5 – 6 млн. лв. и така земята ще му излезе на практика без пари.

Както „Борба“ писа преди време, неофициално се коментира, че голямата търговска верига „Кауфланд“ има инвестиционни намерения към тази част на Велико Търново. Интересът действително е от лятото на 2011 г., когато компанията прати писмо за намерения до тогавашния кмет д-р Румен Рашев. В него се твърди, че компанията ще разкрие около 100 – 120 нови работни места и ще изгради търговски център с обща площ от около 5000 кв. м и прилежащ паркинг с до 250 места след провеждането на законово установените процедури по преотреждане и промяна на устройствения план… По този повод пък внеслите сигнала до прокуратурата търновци се опасяват, че ако това се случи, без работа и доходи ще останат между 1000 и 1500 дребни търговци, складове, магазини и т.н.

Елена ЧАМУРКОВА

18 коментара за “44-ма търновци сезираха Окръжна прокуратура заради продажбата на недовършения хирургически блок

 • 05.02.2016 в 13:15
  Permalink

  Да бе! Ако дойде Кауфланд ще намалеят драстично печалбите на Била. В това е проблема. Защото в града няма търговска верига, която да продава толкова различни хранителни и промишлени стоки и да прави регулярни намаления. Къде в Търново се продава хисарска минерална вода, като в Кауфланд поне веднъж на 30-40 дни тя се продава по-евтино.мога да изреждам още. Примерно кухненска ролка голям азмер често се намалява до 1.40 лв., а немски луканков салам до 3.50 лв. кг.

  Отговор
  • 05.02.2016 в 15:30
   Permalink

   Какво сте преритали за умрелия Кауфланд. Въобще не е евтино да се пазарува оттам, само правите скрита реклама на тоя буламач. Много по добре щеше да е да бъде запазен незастроен теренът там. В търново вече зелените пространства са драстично намалени.

   Отговор
  • 05.02.2016 в 18:39
   Permalink

   Яж си салама и си бърши зад.ика и ръцете!

   Отговор
 • 05.02.2016 в 14:11
  Permalink

  Кауфланд – ДА, но не ТАМ, в Болницата! Теренът на Болницата не трябва да се продава! Защото терени в града НЯМА! Видяхте какво стана с квартала около Стадион Ивайло! Пуснаха едно парченце, а после наръфаха терена и сега стадионът е обрасъл със всякакви глупости, вместо с парк!

  Отговор
 • 05.02.2016 в 14:24
  Permalink

  Голямо шубе от появата на „Кауфланд“ във В.Търново…, а въпросните складове и без големите вериги са сенки от миналото. Май някои от строителните предприемачи са възбудили жаждата за истината около въпросната продажба.

  Отговор
 • 05.02.2016 в 14:41
  Permalink

  Като продадете терена на болницата на Кауфланд, персонала, болните, придружителите, гостите на болницата ще паркират по поляните около Търново, може би?
  Толкова ли няма един човек, да намери и разпечата Европейските стандарти за паркоместа в болнично заведение. Не по-малко от 2 към 1 са спрямо леглата в болниците.

  След неизбежните закривания на болниците в Свищов и Павликени, и закритата вече Еленска, не мислите ли, че скоро ще се наложи и хеликоптерна площадка? Къде ще я разположите? На покрива на болницата? Не е предвиден, и няма да се сертифицира!

  ХОРА ОТ В. ТЪРНОВО, УПОЕНИ ЛИ СТЕ, ДРОГИРАНИ ЛИ СТЕ, ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ???

  Отговор
 • 05.02.2016 в 15:27
  Permalink

  Директора на болницата ще се изприщи като прочете това от Малдивите . А екскурзията като комисионна за „добрата сделка“ ли се явява незнамм …

  Отговор
  • 05.02.2016 в 18:36
   Permalink

   Боже, такава екскурзия може да си позволи всеки втори работещ! Явно не си наясно с цените на подобни пътувания! И без комисионни

   Отговор
   • 06.02.2016 в 14:20
    Permalink

    Амии наясно съм, как да не съм. Една такава екскурзия струва колкото заплатата ми за 2 години.

 • 05.02.2016 в 15:36
  Permalink

  Във това строителство на този корпус съм участвал като служител на бившото СМК. Такова стабилно,със земетръсни шайби,колони носещи със земетръсна устойчивост,колони веритикални със пълзящ куфраж,сертификати за основи и колони на над-европейско равнище.Няма такава сграда в целият Великотърновски район с такава устойчивост и стабилност.Да се намери приемателната книга по изпълнение на строителството от техническия надзор от тогавашното време и ще се види всичко.Това е пълно безумие на решението на общинският съвет за тази продажба,за мен някой иска да сложи в джоба си нещичко когато е вървял още прав под масата.Да се излезе на граждански протест и да се спре това безумие,не само за този терен а и за всички останали.

  Отговор
 • 05.02.2016 в 15:52
  Permalink

  Хеликоптерна площадка имаше в болницата и там редовно имаше дежурен въртолет. Това беше до 1989 г. За съжаление, както повечето неща строени при социализма и тя беше премахната. Може би сега ще планират такава на покрива на новия супермаркет. Това ще е гениално!

  Отговор
  • 05.02.2016 в 20:11
   Permalink

   Вярно, но трябваше няколко десетки комуниста, поличая и доносника да станат милионери. Това беше, и сега е националната политика.
   Докато народа спи, така ще бъде.

   Отговор
 • 05.02.2016 в 16:23
  Permalink

  Срещу Мола, до Дензел – поляна гооооляяяма, идеално място за Кауфланд! НЕ ПИПАЙТЕ БОЛНИЦАТА! В този терен трябва да преместят всички отделения от Стара болница, да прочистят и подобрят парка, да направят по периферията едни кокетни малки постройки, в които да има физиотерапия, масажи, фитнес, водолечение…. все неща, свързани със здравето. Този терен трябва да стане градски център за лечение и поддържане добра форма! Няма по-ценно от доброто здраве !

  Отговор
 • 05.02.2016 в 20:08
  Permalink

  Болницата има всички дадености да се превърне в Университетска.
  Осакатите ли я сега, Търново тръгва към залеза си.

  Без бой няма да стане.
  Ножа реже кокала!
  Тия гладници наяждане нямат.

  Отговор
 • 05.02.2016 в 23:10
  Permalink

  Da se napravi daritelska kampania!Vseki ot Veliko Tarnovo ako dari po 10 lv. I ste si spasim bolnizata!S darenite pari da se napravi remont i da se pusne v eksploatazia!Vestnik Borba da poeme iniziativata za daritelskata kampania!Da napravim nesto za sobstvenoto si zdrave i sobstvenia ni grad!!!

  Отговор
 • 06.02.2016 в 17:13
  Permalink

  Поредната далавера на Москов за милиони,само че този път в съучастие с кмета на Търново,председателят и общинските съветници!

  Отговор
 • 06.02.2016 в 18:01
  Permalink

  Кое налагаше свикването на извънредна сесия за продажба на хирургическия корпус?Явно много се бърза,защото Москов скоро ще бъде бивш министър.Кмета Панов се пазеше първия мандат,но вече смело е тръгнал по стъпките на своя учител Рашев.На него му се размина срещу някой друг от откраднатите десетки милиони.Припомнете си грандиозното ощетяване на община Велико Търново със случая нафтовото стопанство.Схемата,която направиха с адв.Йордан Цветанов.
  Доколкото знам една сесия струва на общинския бюджет около 4000 лв.Това е кражба от нас,г-н Кмете!
  Великотърновци да спрем разпродажбата и ограбването на града ни!

  Отговор
 • 07.02.2016 в 0:33
  Permalink

  Не трябва да се допуска реализацията на поредната далавера в Търново! Теренът трябва да се запази за нуждите на болницата. Нагледахме се на много подобни „изгодни“ сделки в общината !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!