13 четения

Мюзикъл, написан от компютри, дебютира на лондонския Уест енд

Първият в света мюзикъл, композиран от компютри, ще бъде представен на лондонска сцена в края на февруари, съобщи в. „Дейли мейл“.

Мюзикълът „Зад оградата“ е замислен с помощта на компютри на базата на статистическо изследване за характеристиките на бродуейските хитове. Музиката е изцяло компютърно дело, но по либретото са работили хора – Нейтън Тейлър и Бенджамин Хил.

За да изберат сюжета, учени от университета в Кембридж са потърсили „рецептата на успеха“ на бродуейските мюзикъли – от значимостта на любовната история и смъртта, през емоционалната структура, броя на актьорите, мащабността на спектакъла. С тази информация компютърни специалисти определили редица параметри, които да бъдат спазени в мюзикъла, за да има той шансове за успех. След това учени от университета Голдсмитс в Лондон използвали компютърна програма за взимане на някои от творческите решения – основни сюжетни идеи и герои. Така било решено мюзикълът да е за ранен войник, който се научава да разбира едно дете, за да стигне до любовта. Сюжетът след това е генериран с друга компютърна програма, наречена PropperWryter, използвана от д-р Пабло Гервас от мадридския университет Комплутенсе.

С музиката се заел д-р Ник Колинс от университета на Дърам, който създал компютърна композиторска система, наречена „Андроид Лойд Уебър“. Тя се основава на машинен анализ на мюзикъли, направен от два лондонски университета. Включена била и френската система за генериране на музика FlowComposer2.

Резултатът е мюзикъл, в който една жена и дъщеря й празнуват през 1982 г. първата годишнина от установяването си в протестния лагер „Грийнъм комън“. Според екипа мюзикълът е „доста традиционен, не е смахнат, авангарден или безумен спектакъл“.

Премиерата ще е в лондонския Артс тиътър на 22 февруари. Спектаклите ще продължат до 5 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *