Преподаватели от Стопанската академия дариха 160 книги на три езика на читалището

160 тома учебна и научна литература по икономика на български, руски и английски език дариха преподаватели от Стопанската академия в Свищов на Първо българско читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови1856”. Акцията е по инициатива на проф. Андрей Захариев от катедра “Финанси и кредит” и е по повод 160-ата годишнина от основаването на читалището. Официалното честване на юбилея ще бъде на 11 май, когато е празникът на светите братя Кирил и Методий, съобщи председателят на читалището Пламен Александров. До 1904 г., преди свищовските дарители Еленка и Кирил Д. Аврамови да направят дарение за построяването на днешната сграда, читалището е носело името на славянските първоучители.

finansovСред дарените заглавия са включени и най-новите учебници, написани в последните месеци на реформи в свищовската алма матер. Сред авторите са научни работници от всички катедри на Стопанската академия. Свищовската академия предстои да отбележи на 8 ноември 2016 г. своята 80-годишнина, когато ще отдаде заслужена почит и уважение към своя патрон и дарител Димитър Апостолов Ценов“, каза проф. Захариев.

С полученото попълнение фондът на читалищната библиотека при читалището надминава 100 хил. книги, като сред активните читатели са и средношколците от създадената също с дарение Държавна търговска гимназия “Димитър Хадживасилев” в Свищов.

Александър ШАБОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *