47 четения

Самоделка с таймер и две запалени коли на фирма след сигнали за терористичен акт в областта

Велико Търново настръхна от пакет в магазин до полицията, цял блок бе евакуиран

 

САМОДЕЛКА С ПЛАСТМАСОВА БУТИЛКА С НЕИЗВЕСТНА ОЩЕ ТЕЧНОСТ И ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ с таймер и жици вдигнаха накрак в петък вечерта всички ведомства във Велико Търново. Хартиеният пакет е бил открит в склада на хранителен магазин от голяма търговска верига от служителка, която отишла за тоалетна хартия. Сред пакетите стърчали жици и работниците се натъкнали на цъкащ като бомба багаж. Никой не знаел кой и кога е оставил в склада пакета. След сигнал, подаден на тел. 112, цялата улица „Бачо Киро” беше блокирана.

ПОЛИЦИЯ, ПОЖАРНА И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ДИРЕКЦИЯ „ОПЕРАТИВНИ ТЕХНИЧЕСКИ ОПЕРАЦИИ“ (СДОТО) отцепиха района. През нощта срещу събота пакетът е бил изваден от магазина с робот и обезвреден от машината. Взрив не е имало, таймерът не е сработил, а всичко от самоделката е иззето за експертизи, които и вчера не бяха готови. Заради това няма точна информация какво има във въпросната бутилка, която е трябвало да гръмне в определено време, но това, за щастие, не се е случило. Случаят се наблюдава от Окръжна прокуратура във В. Търново.

Преди операцията над 100-те обитатели на жилищния блок, който се намира само на десетина метра от полицията във Велико Търново, бяха евакуирани заради съмненията за бомба. Заради извънредната ситуация центърът на старата столица бе отцепен. Час след приключване на операцията хората бяха пуснати в домовете си в пететажната кооперация, в чийто партер се намира въпросният магазин. Над двайсетина от евакуираните в мразовитата снежна нощ бяха приютени във фоайето на полицейското управление, като част от тях кротко пиеха кафе по пижами. Някои от съседите им пък бяха подслонени за през нощта от техни близки.

В НОЩТА СРЕЩУ ПЕТЪК ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ – ОКОЛО 2 ЧАСА, са били подпалени две коли на същата търговска верига, която държи и въпросния магазин, където е била сложена самоделката. Едната кола е пикап и е запалена във В. Търново, а другата е „Фиат Браво” и е запалена в Горна Оряховица. Автомобилите са подпалени умишлено и по идентичен начин. Според непотвърдена информация въпросната фирма имала доста дългове и заплахи заради неуредени сметки и неплатени заплати на персонала. Заподозрени за палежите и за самоделката засега няма.

Атентатите обаче били свързани и със сигнали за по-сериозен терористичен акт в областта. Броени дни преди екшъна във В. Търново представители на службите у нас са проверявали и разпитвали хора от мюсюлманската общност в няколко общини с компактна маса от етноса. Проверките били свързани особено с населени места, където има джамии. Сред разпитваните за евентуални съмнителни лица и срещи били дори общински съветници, научи още „Борба”. След атаката срещу определена търговска верига пък мерките за сигурност стават още по-драстични.

Нели СУКОВА

4 коментара за “Самоделка с таймер и две запалени коли на фирма след сигнали за терористичен акт в областта

 • 08.02.2016 в 13:04
  Permalink

  кажете за коя фирма става въпрос ?

  Отговор
 • 08.02.2016 в 17:06
  Permalink

  Е това си е чиста проба разчистване на сметки. Някой много е сгазил лука…

  Отговор
 • 08.02.2016 в 18:04
  Permalink

  Фирмата е ТИМ ООД а магазинът е СВА

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!