92 четения

ПРАВО НА ОТГОВОР. Съветът на директорите решава съдбата на недвижимите имоти на болницата

Уважаема редакция,

 

Използвам правото да изразя становището си по изнесената информация във вестник „Борба“ от 5.02.2016 г. в качеството ми на изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД. Това е необходимо, тъй като така изнесените „факти“ в статията „44-ма търновци сезираха Окръжна прокуратура заради продажбата на недовършения хирургически блок” не отговарят на истината и по този начин се достига до изводи, които не съответстват на действителното положение. По отношение законосъобразността на процедурата за свикване на Общо събрание на акционерите за взимане на решения за продажба на недостроения хирургичен корпус и бившата парова централа фактите са следните. В писмо на министъра на здравеопазването до всички областни болници от 13.08.2015 г. се изисква всички имоти и терени, с които разполагат те, да бъдат разделени на оперативни (пряко свързани с основната дейност на лечебното заведение) и неоперативни (несвързани с лечебната дейност). За неоперативните имоти следва да бъде определен начинът, по който ще се управляват тези имоти (продажба, отдаване под наем, учредяване ограничени вещни права), след обсъждане и вземане на решение от Съвета на директорите. В тази връзка на 27.09.2015 г. се проведе заседание на Съвета на директорите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, на което бяха обсъдени поотделно всички притежавани недвижими имоти и въз основа на проведено гласуване пак за всеки един от имотите е взето решение кои от тях са оперативни и кои неоперативни. По отношение на неоперативните имоти е взето решение от Съвета на директорите парцелът с недостроения хирургичен корпус и парцелът с бившата парова централа до бензиностанция OMV да бъдат предложени за продажба. И двата имота са в състояние, видно от всеки, без да е нужно да бъде специалист. Мотивите на Съвета на директорите за това решение са, че от една страна, тези имоти не са необходими за осъществяване на лечебната дейност, а от друга – генерират задължения за плащане на данък сгради и такса смет и за охраняването и обезопасяването им. Същевременно средствата, реализирани от продажбата им, са единственият начин за финансиране на обединението на двете болнични бази на една обща територия чрез изграждането на ново крило (проект, за което има още от 2007 г.), долепено до сградата на Нова болница. Осигуряването на средства за това по друг начин сега или в близко бъдеще е невъзможно. Годишно поддържането на База 2 (Стара болница) и осигуряването на необходимите изследвания за пациентите, които като дейности се реализират в Нова болница, е свързано с разходване на 500 хил. лева (транспорт, отопление, ВиК, еленергия, работни заплати) годишно. Но най-важният аргумент е медицинският, тъй като извършването на лечебно-диагностичния процес на разстояние 3 км (разстоянието между двете бази) създава неудобство за пациентите и персонала, а да не говорим за спешността в родилно отделение, ортопедично отделение, неврология, инфекциозно отделение, където минутите са решаващи.

Относно твърдението, че на общинските съветници не е предоставена информация за цената на активите (земя и сгради) и че никъде не е „упомената дори и една дума за пазарната цена на имотите към момента“, искам да заявя следното: преди вземане на решението на Съвета на директорите по повод писмото на министъра на здравеопазването от 13.08.2015 г. за всички имоти са събрани необходимите документи, в това число актуални скици, като за имотите, предлагани за продажба, е изготвена актуална пазарна оценка. В тази връзка пазарната оценка за двата посочени по-горе имота е от месец септември 2015 г., а не от 2006 г., както пише в публикацията. Оценката на имота с недовършения хирургически корпус е 4 603 000 лв. без ДДС, като земята е оценена на 3 741 206 лв. без ДДС, а не 2 583 621 лв., както пише в статията. Имотът с бившата парова централа е оценен на 151 700 лв. без ДДС. Това е истинската пазарна оценка на имотите, изготвена от „Дупалов” ООД, а не тази, посочена в публикацията на вестника от 05.02.2016 г. Относно твърдението, че сградата издържа 8-а степен по скалата на Рихтер аз не съм компетентен. Има становище от инженер-конструктор и в него е посочено, че сградата е проектирана и строена преди повече от 30 г. и мероприятията, които трябва да се предприемат за довършването й, са свързани с изработване и одобряване на нови проекти, в това число и нов конструктивен проект, изпълнение на допълнително укрепване, ремонт на повредите, саниране и други мероприятия, които дейности са оценени като нерентабилни. Всички тези документи са на разположение на интересуващите се.

Въпросът с имотите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД не се поставя за първи път. Само че сега нещата са ясно изложени и поставени на обсъждане от всички акционери, а не както досега се процедираше (пуска се молба за промяна на предназначението на имот в търговски комплекс, без да има решение за това дори на Съвета на директорите, организиране на подписка „спонтанно“ на събрание, свикано, без никой да знае истинската му цел, в случая продажба на северозападния парцел на болницата).

В заключение искам да кажа, че всяко едно действие на Съвета на директорите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД е оповестено публично в пресата, включително и в сайта на болницата. Спазени са всички изисквания и процедури, заложени в писмото на министъра на здравеопазването. Всичко направено досега е изпратено в Министерството на здравеопазването. При вземане евентуално на решение за продажба от ОСА процедурата по закон подлежи на съгласуване в Министерския съвет, без което не е възможно да бъде реализирана продажба.

Смятам, че обединението на двете бази вече не търпи отлагане и единственият път за финансиране на строителството на ново крило е продажбата на двата имота. Средствата, получени при евентуална продажба по дадените пазарни оценки, ще бъдат достатъчни за строителството и обзавеждането му. Тези средства по закон могат да бъдат използвани само за инвестиция и нищо друго. Така обединена, болницата ще може да предостави още по-високо качество на медицинските услуги, които предлага. Всичко останало е плод на лични интереси, нямащи нищо общо с развитието и просперитета на областната болница.

 

Д-р Стефан ФИЛЕВ,

изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД

9 коментара за “ПРАВО НА ОТГОВОР. Съветът на директорите решава съдбата на недвижимите имоти на болницата

 • 09.02.2016 в 12:58
  Permalink

  Д-р Филев,
  единствения който може да определя пазарна стойност, е Пазара.
  Ще Ви стиска ли да обявите ЯВЕН ТЪРГ за продаване на
  „толкова излишните“ имоти на болницата?
  Когато си прави човек лични сметки, трябва да има предвид и фактора Време.
  Че то хем тече, хем се изменя. Но много зависи и къде го прекарваш.

  Отговор
 • 09.02.2016 в 14:41
  Permalink

  Подкрепям горния коментар. Чрез тази продажба Филев и тези над него, ще напълнят мнооого сериозно гушите си. Крайно време е да махнете този Филев, докато не е обезлюдил болницата. А Москов отдавна трябваше да си е подал оставката, както правят в белите държави. Търновци събудете се.

  Отговор
 • 09.02.2016 в 16:48
  Permalink

  „Оценката на имота с недовършения хирургически корпус е 4 603 000 лв. “

  Това са 2.3млн Евро. Смешно малко пари, които могат да се получат от :
  – Европейски програми
  – Банки – лихвите са минимални за подобни проекти
  – Съвместни здравни дейности – български и чужбина
  – Пенсионни фондове
  – Продажба на акции – лесно се регистрират дружества. Същите адвокати, които са и сега в сделката, ги правят тези неща. И то много добре!
  – Застрахователни дружества
  – Изследователски програми

  Кажете си: Алчни сме!
  Ще Ви разберем. Не сте нито първите, нито последните такива, управлявали както болницата, така и общината, областта, държавата.
  Но на заспал народ, това му се пада.
  После ще са му виновни за кофти здравеопазванетоПлана Ран, ЕС, НАТО, Демокрацията, дрън-дрън-дрън…..

  На д-р Филев, като му потрябват пари, работа ли си търси, или си продава тавана и мазето?

  Отговор
  • 09.02.2016 в 21:48
   Permalink

   На Филев като му трябват пари ни работа търси, ни тавана си продава.
   Навежда глава и изпълнява каквото му наредат. После му подхвърлят
   някоя пачка, и всичко му е на ред.

   Отговор
 • 09.02.2016 в 18:35
  Permalink

  Факт е, че тази сграда е издържала земетресението в Стражица с магнитут 7,8 по Рихтер.

  Отговор
 • 09.02.2016 в 18:40
  Permalink

  Оценките на имотите са направо не смешни а смехотворни! Паровата централа за 151 700 лв. -УЖАС!!! И това са имоти в идеалният център на гр.Велико Търново! Филев само е забравил да спомене колко е неговата комисионна!

  Отговор
 • 10.02.2016 в 1:28
  Permalink

  Явно всички вие „компетентни“ и знаещи изтънко корупционните схеми, до толкова сте се увлекли в словоблудство по темата, че забравяте основното нещо. Имотите могат да бъдат продадени само след решение на Министерския съвет и явен търг. Крайно време е да се махне този цирей (хирургичният корпус) от там. Колкото до д-р. Филев нека всички направят 1/2 от това, което е направил той за болницата.

  Отговор
  • 10.02.2016 в 15:41
   Permalink

   За нещо такова ли става дума:

   Делян Пеевски е платил за сградата на bTV 2.8 млн. евро
   Телевизията е продала имота на цена близо пет пъти под данъчната оценка

   Отговор
 • 10.02.2016 в 11:21
  Permalink

  „Гражданино“ некомпетентен. От небето ли падаш. Нима не знаеш как се провеждат търговете, или не си чувал за лобита в МС. Когато се разпределя голяма суха пара, всички са съгласни тъпако. Нека да се махне този цирей. Но не по този начин. Само не разбрах какво е направил Филев за болницата, защото явно слабо си чувал за него. Хайде да кажеш какво е направил???

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *