74 четения

СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ. Геоложка фирма разсипана заради неразкрит обир на машини и калпаво правосъдие

Наемателят на скандална кооперация Кирил Парашкевов получава заплашителни есемеси да не си търси правата

 

БИВШИЯТ НАЕМАТЕЛ НА СКАНДАЛНАТА ВСЕСТРАННА КООПЕРАЦИЯ И СОБСТВЕНИК НА ГЕОЛОЖКАТА ФИРМА „Геовод“ ЕООД от В. Търново е докаран до просешка тояга заради удари под пояса, неразкрит пладнешки обир на скъпа техника и калпаво правосъдие. 62-годишният мъж ще продължи да си търси правата, макар мисията му да е почти невъзможна. Миналия четвъртък частен съдебен изпълнител изнесе последните машини от базата на Парашкевов, които са били купени на търг от фирма за скрап.

„…Те струват над 20 000 лв., но бяха пласирани за жълти стотинки, защото в съда не успях да победя. Сега съм без доходи, имам три деца и съпругата ми е авторитетна учителка в областния град. Въпреки това се оказа, че с мафията във властта не можеш да се бориш с чисти методи, защото винаги губиш…“, започна своята одисея вчера Кирил Парашкевов.

СЛЕД ИЗНАСЯНЕТО НА ПОСЛЕДНИТЕ МУ МАШИНИ НА 4 ФЕВРУАРИ ТОЙ ЗАПОЧНАЛ ДА ТЪРСИ ПОМОЩ ОТ ЖУРНАЛИСТИ, управляващи и свои известни клиенти. Веднага след това получил два заплашителни есемеса, че ще му счупят главата, ако не спре да рови и не се примири с положението си – тоест с фактическия фалит, до който е докарана фирмата му. Тя е сред малкото в региона, която се занимава с укрепване на изкопи и всякакви геоложки проучвания. През 2009 г. Парашкевов става наемател на Всестранна кооперация във В. Търново, която от доста години е обект на проверки и репортерски статии заради хаоса и шуробаджанащината в нея. Геологът наема две помещения на кооперацията в складова база „Зеленка“ край гробището в старата столица. Едното помещение е голямо, а другото малко и дори без ток. Едното е дадено на друг наемател, на когото всъщност Кирил плаща. Другите пари дава срещу квитанции, част от парите са само с фактури.

ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ КООПЕРАЦИЯТА ЗАПОЧВА ДА ГО СЪДИ ЗА НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ. Той погасява близо 10 000 лева, но делата продължават, защото въпросните квитанции не се приемат като доказателство за плащане на наем, а като уреждане на други отношения. Парашкевов губи клиенти и както в едното помещение никога не е имало ток, така се оказва и длъжник на кооперацията за електричество. Завежда дело срещу наемодателя, но го губи въпреки платени от него експертизи.

„…Всъщност покосеният от внезапна смърт председател на кооперацията Марин Маринов не ми даде договор и с него имахме устни договорки за част от наема. Доста време нямаше проблеми, но след това се оказа, че съм бил наивник, и почнаха да ми търсят много пари. Блокираха фирмата, оказах се и данъчен длъжник с около 200 000 лева, голям клиент не ми плати за укрепване в центъра на В. Търново”, казва Парашкевов.

СЛЕД ТОВА ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ОТ ЕДНО ОТ ПОМЕЩЕНИЯТА Е ИЗВЪРШЕН пладнешки обир на специален струг, къртица, бормашина, къртач „БОШ“ на обща стойност над 30 000 лева. Геологът си подава жалба в полицията, но до момента обирът се води спрян срещу неизвестен извършител. В същото време Кирил Парашкевов има снимки, свидетели и след собствено проучване знае къде се намира въпросният негов струг.

„Само стругът струва 20 000 лева, а те го продали след инсценираната кражба за няколко хиляди лева. Казах на полицията, че знам къде се намира и мога да докажа, че това е моята машина, но никой не си мърда пръста. Миналата седмица пък продадоха другите машини за жълти стотинки при оценка за 34 000 лв., която не знам защо съдът не одобри, но аз платих на вещи лица за нея над 200 лева. Сега от всичко, което имах, е останала само една сонда…“, тъжно споделя още търновецът.

Заради подмолни битки и неразкрит обир той спрял да плаща и на работниците. Те били около 30 души, но част от тях напуснали, а други сега му завели дела за заплати.

СПОРЕД НАША ПРОВЕРКА В СЪДЕБНИТЕ РЕШЕНИЯ И ПРЕПИСКАТА НА ЧАСТНИЯ СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ по този случай Кирил Парашкевов винаги представя факти и доказателства, но в края на документите той неизменно е губещ. От въпросната кантора на частния съдебен изпълнител вчера поясниха, че принудителното изпълнение срещу фирма „Геовод“ от 4 февруари е след спечелен търг и машините са предадени на купувача и така случаят е приключен. Полицията пък дори не успя да си спомни за спряното разследване срещу неизвестен извършител от 2014 г. за обир на техника от въпросната фирма.

„…Понеже живеем в страна на абсурдите, аз смятам да напиша пак жалба до началника на Областната полицията за тази кражба, дето се води срещу неизвестен извършител, и поне МВР да ми помогне да си върна струга, докато го знам къде се намира!”, заключи 62-годишният бизнесмен, оставен без бизнес.

Нели СУКОВА

4 коментара за “СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ. Геоложка фирма разсипана заради неразкрит обир на машини и калпаво правосъдие

 • 09.02.2016 в 15:35
  Permalink

  Велико Търново е с най- некадърната полиция и най- корумпираният съд. Жалко за единиците свестни хора, които със сигурност някой ден ще избягат от МВР, съдебната система и от самият град или просто ще бъдат принудени да се съобразяват, за да оцеляват . Най- скапаният град за живеене, с най- красивите природни дадености.

  Отговор
 • 09.02.2016 в 18:32
  Permalink

  Новата председателка Вяра Ламбева, Ганка Чанева и Васил Табаков влизат в склада без заповед. Всички в кооперацията знаят истината, но ги е страх за работата си

  Отговор
 • 09.02.2016 в 23:03
  Permalink

  Парашкевов от 2008 година има да плаща пари на мой клиент – негов работник. Другите дела при ЧСИ са също за неизплатени заплати. Сукова защо ли пише глупости?

  Отговор
 • 30.11.2016 в 14:37
  Permalink

  Намериха му колая и на този свестен човек. Сега е и без телефони за връзка.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!