1 четения

Отбелязахме Международния ден за безопасен интернет

Вчера за 13-а поредна година светът и България отбелеязаха Международния ден за безопасен интернет. Идеята всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на интернет и мобилни устройства от децата и младите хора, е на Европейската комисия, а инициативата у нас е на Националния център за безопасен интернет, съобщиха за БТА от центъра.

Международният ден за безопасен интернет се провежда от 2004 г. по инициатива на Европейската комисия и вече излиза извън границите на Стария континент, като денят през 2015 г. беше отбелязан от 110 държави по целия свят.

Броят на българите, чиито електронни устройства са били заразени с вирус, в последните пет години е намалял с 30 на сто. Това показват последни данни на Евростат, представени от Европейската комисия, по повод международния Ден за безопасен интернет.

Статистиката сочи, че все още един от трима българи съобщава за заразено устройство, докато средно в ЕС от такъв проблем се оплаква един от четирима граждани. През 2010 г. у нас броят на потребителите на интернет, чиито устройства са били заразени, е бил 58 процента, а през миналата година е достигнал 28 на сто.

Общо 19 на сто от българските потребители са се въздържали от покупка онлайн, а 19 на сто не са банкирали, от опасения, че могат да понесат щети. Тези данни са изцяло съотносими със средните за ЕС. Осем процента от българите и 13 на сто от останалите граждани в ЕС се въздържат да ползват интернет извън дома си (от обществени безжични мрежи).

България и Словакия са държавите в ЕС, в които за пет години делът на пострадалите от вируси в интернет е намалял най-чувствително, отбелязва Евростат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *