Учени проверяват дали индиец може да е убит от метеорит

Индийски учени проверяват дали шофьор на автобус може да е загинал заради метеорит, съобщи Ройтерс. Ако това бъде потвърдено, ще е първият смъртен случай от падащи фрагменти от космическа скала от почти 200 години.

Метеоритът е паднал на територията на колеж във Велоре в щата Тамилнаду. Шофьорът стоял на тревата до стола на колежа, когато нещо избухнало. Той загинал, а двама градинари и студент били ранени. От взрива се е образувал кратер, а наблизо бил открит тъмносин камък, приличащ на диамант.

„Такъв звук никога не съм чувал – каза директорът на колежа Ж. Баскар. – Нямаше миризма, нямаше пламък, нищо.“

Властите първоначално мислели, че взривът е причинен от експлозиви, оставени по небрежност от строителни работници. Разследващите обаче не намерили следи от взривоопасен материал на мястото.

Предположенията за метеорита още не са потвърдени, защото пробите трябва да бъдат изследвани. Това ще направи екип от Индийския институт по астрофизика.

Последният известен смъртен случай от удар на метеорит е от 1825 г. Подобни инциденти са много редки, защото метеорите обикновено изгарят, минавайки през атмосферата, или падат в безлюдни райони.

През февруари 2013 г. избухна метеорит с диаметър от 17 до 20 м над Челябинск в Русия. Огнени отломки от него паднаха над голям район, а ударната вълна счупи прозорци, повреди сгради и рани 1200 души.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.