Новини

В Мусина отбелязаха празника на пчеларя

Местните избраха меда на най-младия пчелар в селото за най-вкусен

 

В ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО МУСИНА, КЪДЕТО МЕСТНИТЕ СЕ ГРИЖЕЛИ ЗА КОШЕРИТЕ НА ЦАРЕТЕ АСЕН И ПЕТЪР, ПОЧЕТОХА ДЕНЯ НА СВ. ХАРАЛАМПИЙ, ПОКРОВИТЕЛ НА ПЧЕЛАРИТЕ. Празникът бе възстановен от кметството след дългогодишно прекъсване и в него се включиха всички стопани в Мусина, които отглеждат пчели, както и десетки любители на меда. Специален гост бе кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, който не пропусна да опита известното мусинско пчелно производство.

Празникът започна с водосвет за здраве и берекет в църквата „Св. Параскева”, отслужен от архимандрит Георгий. Той освети меда на някои от пчеларите, които дойдоха в черквата, и им пожела спорна работа през новата година. „В Мусина имаме над 500 кошера и 20 пчелари. Селото ни се слави с вековни традиции в пчеларството”, заяви Ангелина Христова, главен специалист към кметството.

После празникът продължи в Клуба на пенсионера, където стопаните наредиха на софрата сладкиши и пити, бурканчета с мед, които успели да произведат от последната реколта. Пчеларите тръпнеха в очакване оценяващите да опитат меда им и всеки твърдеше, че неговият е най-вкусен. С нелеката задача за определяне на победителите се бе нагърбило жури в състав: кмета на Мусина Христо Иванов, най-възрастния пчелар в селото Константин Моновски и бижутера Константин Костов. На трето място те поставиха меда на Кръстина Иванова, а на второ – този на Мариана Димитрова. ПЪРВАТА НАГРАДА БЕ ПРИСЪДЕНА НА НАЙ-МЛАДИЯ ПЧЕЛАР, който участва в конкурса и гледа пчели в Мусина – Аврам Дучев. Тримата получиха сребърни медальони с красиви пеперуди.

Авторът на най-вкусния мед сподели, че се занимава с пчеларство вече 10 години. Усвоил е тънкостите от своя баща и днес изцяло е поел по неговия път. Казва, че вкусният мед няма тайни съставки. „Пчелите вършат почти цялата работа, ние само им помагане през зимата. Истинските пчелари не слагат допълнителни съставки, защото те развалят хубавия вкус”, увери той. Младият стопанин сподели, че до момента е успял да реализира един проект по европейските програми за подпомагане на пчелари, а продукцията му се реализира в Западна Европа чрез посреднически фирми.

Кръстина Иванова, която грабна третото място, разказа, че е родена в пчеларското семейство. „Наследих любовта към производството на мед най-вече от моя баща. ОБИЧАМ ВСИЧКО В ПЧЕЛИТЕ, ЖИЛЕНА СЪМ ХИЛЯДИ ПЪТИ, НО НЕ МОГА ДА СЕ ОТКАЖА ОТ ТЯХ. Сутрин, като стана, първо отивам при тях да ги видя”, твърди тя. Убедена е, че всички продукти направени от меда са лечебни. „Медът, прополисът, восъкът, пчелното млечице действат изцеряващо на десетки заболявания”, убедена е Кръстина. Тя обаче смята, че изкупната цена на меда е много ниска. „В момента тя е 5,20 лв./кг, но това не е достатъчно. За да има печалба, е необходимо изкупната цена да се вдигне с 2 лева поне”, коментира тя.

Дечо Тодоров, който също е от Мусина и гледа 150 кошера, пък допълни, че ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ БОЛЕСТИТЕ ПО ПЧЕЛИТЕ СА СТАНАЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ в сравнение с предходни години. „За да се справим със заболяванията, използваме специални медикаменти, но те са скъпи. Аз не получавам средства от ЕС, справям се сам. Другият силно наболял проблем е, че фермерите много ги тровят. Когато пръскат с разни отрови реколтата си, особено рапицата, пчелите, като кацнат на растенията, поемат отровата и умират на момента. Вследствие на това ние отчитаме до 20% загуби”, обясни той. Въпреки това Дечо не е мислил да се откаже от пчеларството. „Почнеш ли веднъж да се занимаваш с пчели – няма отказване”, заяви мъжът. На същото мнение е и най-възрастният пчелар в селото – Константин Моновски. Той е на 85 години и продължава да се грижи за своите пчели. Започнал да се занимава с това още в ранна детска възраст. Като най-голямата беда, която преживявал, определя смъртта на всичките си пчели преди 7 години. „Влязоха крадци у дома и откраднаха капаците на кошерите, защото бяха с алуминиева ламарина. Това се случи през февруари и всичките пчели измряха. Трябваше да започна от нулата”, разказа той.

След като приключи конкурсът, присъстващите се почерпиха с греяна ракия с мед и пити.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *