Държавата се отказа от продажбата на болничните имоти… засега

ИЗНЕНАДВАЩО ДЪРЖАВАТА СЕ ОТКАЗА ОТ ПРОДАЖБАТА НА НЕДОСТРОЕНИЯ ХИРУРГИЧЕН КОРПУС И БИВШАТА ПАРОВА ЦЕНТРАЛА. Тя бе инициатор на сделката с двата болнични имота, но на извънредното Общо заседание на акционерите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” вчера изцяло промени намерението си. Представителят на държавата, която притежава 51% от акциите на дружеството, гласува „въздържал се”, а общините Велико Търново, Елена, Златарица, Полски Тръмбеш, Свищов и Стражица дадоха положителен вот. Против бяха общините Лясковец и Горна Оряховица. Причина за оттеглянето на предложението на държавата за крупната сделка е недостатъчната документация за собственост на терените. Само преди по-малко от месец обаче казусът дори бе обсъден по време на парламентарния контрол в Народното събрание и бяха предприети всички мерки за по-бързото задвижване на процедурата.

ЗА ЛИПСАТА НА НЕОБХОДИМИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА ПЪРВИ ПИСА „БОРБА”. Наша проверка установи, че докладът за пазарната оценка на двата имота е отпреди 10 години, което на практика означава, че биха излезли на купувача им доста по-евтино от реалната им стойност. Опасенията са, че бъдещият собственик, който Министерството на здравеопазването ще определи чрез продажба, би натрупал сериозни активи чрез купуването на атрактивните терени. Той би могъл да ги препродаде на реална цена, която е много по-висока от определената към сегашния момент. Така на практика земята ще му излезе без пари.

Междувременно 44 търновци сезираха Окръжна прокуратура по спорния казус, който от години разбунва общественото мнение.

Акционерите решиха още, че след като се набавят всички документи, гарантиращи законосъобразността на процедурата, ще се стартира нова такава и чак тогава ще бъде свикано събрание. Вчера те не определиха обаче срок, в който да се съберат необходимите материали.

Идеята за продажба на двата имота бе продиктувана от желанието на ръководството на МОБАЛ за сливане на Нова и Стара болница чрез изграждане на ново крило към База 1, в което да се ситуира работата на отделенията от База 2. Реализирането на постройката обаче би струвало 4 659 750 лева. Толкова би спечелило дружеството от продажбата на двамата имота според предварителните разчети, които бяха представени на Общинския съвет миналия месец. Сливането на Нова и Стара болница би спестило на лечебницата разходи в размер на близо 500 000 лева. Освен това обединението би преустановило ежедневното транспортиране на медицински персонал и пациенти от едната в другата база.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 thoughts on “Държавата се отказа от продажбата на болничните имоти… засега

 • 11.02.2016 в 13:58
  Permalink

  Да продадат парната централа и част от Стара болница… Може да изкарат при добра сделка (без кражби и злоупотреби) даже повече от 5 милиона. Парцелът на Нова болница, ограничен от четирите улици, не трябва да се пипа!

  Отговор
 • 11.02.2016 в 16:10
  Permalink

  Добре че се намеси държавата в продажбата на безценица на тези имоти на болницата и противопоставянето на някои от акционерите.Ще ви кажа колко струваше това строителство през комунистическо време 1 500 000 лв.Земята бе собственост не на болницата а на държавата,а сега искат с чужда пита помен да правят.Всички знаем защо са тези игрички и кой какво ще спечели от тази сделка и кой колко ще гушне.Как пък всички съветници гласуваха единодушно и даже и тези от БСП. Далаверата си е далавера и не можа да мине,че и строителните предприемачи излязоха разумни хора и предположиха какъв е залогът на това безумие.

  Отговор
 • 11.02.2016 в 18:42
  Permalink

  Сега трябва да се ускори продаването на Стара болница и довършването на Хирургическия блок. Не случайно всичко е така занемарено… Блатото пред блока е от спукан колектор. Да се натисне ВиК да си го отремонтира.
  Номера „Занемаряваме и приватизираме на безценица“, който направи милионери и милиардери накои, а огромното болшинство бедни или емигранти, трябва да се прекрати. И това може да го направи само Народа.

  Отговор
 • 12.02.2016 в 10:39
  Permalink

  Я да прочетем внимателно информацията: Представителят на държавата, която притежава 51% от акциите на дружеството, гласува „въздържал се”, а общините Велико Търново, Елена, Златарица, Полски Тръмбеш, Свищов и Стражица дадоха положителен вот. Против бяха общините Лясковец и Горна Оряховица.
  Значи Лясковец и Г.Оряховица са ЕДИНСТВЕНИТЕ против, т.е. защитават позицията на гражданите! Търновският кмет е сред предателите! А държавата просто отлага решението.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.