8 четения

Европейският социален фонд отпуска 1 млрд. лв. за заетостта, стана ясно на семинар във Велико Търново

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ЗОРНИЦА РУСИНОВА УЧАСТВА В ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ форум на тема „Европейското финансиране в подкрепа на труда и социалното включване“, който се проведе вчера във Велико Търново.

Проявата откри кметът на областния град инж. Даниел Панов, а форумът бе организиран съвместно с Обществения съвет по предприемачество, който действа към кметството в старата столица. Събитието премина при голям интерес от страна на местния бизнес, а на него присъстваха още председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, местни парламентаристи и представители на различни институции.

Според заместник-министър Русинова общият ресурс за нашата страна по линия на Европейския социален фонд за периода до 2020 г. е 2,3 млрд. лв. От тях близо 1 млрд. лв. са предназначени за стимулиране на заетостта в сферата на младежката заетост и обучение, повишаването на квалификацията на служителите, подобряване качеството на работните места. Една от целите е бизнесът да бъде стимулиран да наема незаети хора. Включени са също и мерки за ограничаване безработицата сред хората в трудова и предпенсионна възраст, активното включване на хората с увреждания и социалното предприемачество. На форума стана ясно още, че със средствата се предвижда възможност към бъдещите предприятия да могат да се създават кътове за деца, паркове и спортни зони.

„Форуми като този са изключително полезни, а предприемачите получават информация как с европейски средства могат да квалифицират кадри, да повишат конкурентоспособността си и да намерят отговори на всички въпроси, които ги интересуват”, подчерта кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той припомни, че в региона най-добре развит е туризмът, а фирмите от сферата на леката промишленост имат свободни работни места и се нуждаят от кадри.

ЕДИН ОТ НОВИТЕ МОМЕНТИ Е, ЧЕ КАНДИДАТСТВАНЕТО ПО ОП „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ” И ОТЧИТАНЕТО ЩЕ МОЖЕ ДА СТАВА САМО по електронен път. Изцяло ще бъдат финансирани проектите на малкия и средния бизнес. Много по-облекчено ще бъде покриването на разходите за транспорт на служители, които живеят в други населени места.

По време на срещата присъства и представител на евродепутата от групата на ЕНП/ГЕРБ Ирена Бойновска. Тя говори за възможностите за директно финансиране на проекти в сферата на пазара на труда и социалното включване.

Търновският кмет припомни още, че съвместно с Ева Паунова е изготвен подробен анализ за състоянието на пазара на труда за цялата област. По думите му това проучване е много полезно за връзката между образованието и бизнеса, за създаването на нови специалности и обучаването на нужните кадри.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!