9 четения

Министерството на културата опрости на театъра 500 000 лв. дълг

БЛИЗО ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА ДЪЛГ ОПРОСТИ НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА. Преразходът в бюджета е бил натрупан за малко повече от година.

Според оповестеното вчера решение, Министерството на културата ще покрие от собствения си бюджет натрупаните дългове на търновския театър, както и на още седем държавни театри в страната.

„Така културното министерство ни дава шанс въпреки генерирания голям преразход на средства да заработим отново активно, да увеличим броя на сценичните си изяви и да представим изкуството си пред по-многобройна публика“, каза вчера директорът на търновския театър Васил Вълчев. Във вторник той е участвал в работна среща в министерството, за да представи оздравителен план за финансовото стабилизиране на театъра.

Програмата трябва да включва актуализиран репертоарен план до края на тази година, разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите, оптимизиране на разходите.

ОЩЕ 70 000 ЛВ. ЗАДЪЛЖЕНИЯ ИМА ТЕАТЪРЪТ КЪМ МЕСТНИ ФИРМИ. Тези неразплатени сметки също са натрупани през последните две години, когато директор на театъра бе Христофор Йонов, допълва още Васил Вълчев. Най-голям е дългът на театъра към „Пътнически превози“ – 20 000 лв. Още 12 000 лв. трябва да бъдат платени на охранителната фирма, която пази театъра, 13 000 лв. на общината за такса битови отпадъци и 2200 лв. на „ВиК Йовковци”.

На базата на финансовите показатели на МДТ през миналата година проектобюджетът за 2016 г. е намален с 24%. „Това означава, че всеки месец за заплати на персонала няма да ни достигат 20 000 лв. Не можем да си позволим да съкращаваме хора, тъй като всички творчески и технически звена в театъра са на критичния минимум. Имаме незаети девет щатни бройки, които на този етап ще блокираме. Така по щатно разписание в МДТ ще работят не 101, а 92-ма души. За да спестим средства, осем от длъжностите ще минат на 4-часов работен ден“, признава Васил Вълчев.

Точните параметри на бюджета ще станат ясни след постановление на МС за единните разходни стандарти. След това ще бъде оповестена новата методика на Министерството на културата за финансиране на театрите и правилата за прилагане на делегираните бюджети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *