8 четения

Фестивалът на модерното изкуство в Елена с участници от Норвегия

Партньор на Община Елена по най-новия й проект „Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ е Международната организация за демокрация и права на човека в Осло, Норвегия. Нейният основател и председател Демостен Олариу пристигна в Елена, за да се запознае с града, с дейностите по проекта и местата, където ще се реализират.

На среща в общината кметът инж. Дилян Млъзев благодари за съгласието на норвежката организация да бъде партньор по проект, който ще постави не само началото на добро сътрудничество между двете страни. С неговата реализация се цели фестивалът да стане устойчив през годините, а с това да насърчи туризма в региона и да представи Елена пред Норвегия и света.

Демостен Олариу е роден в Румъния, а от 15 години живее и работи в Норвегия. През 2013 година създава независимата организация за демокрация и права на човека с хуманитарни цели, за да помага на хора в неравностойно положение, инвалиди, социално изолирани възрастни, на завършили училище младежи, останали без работа. Самият той е разписал и участвал в изпълнението на близо 25 проекта и накратко представи няколко, реализирани в Румъния и Молдова, в партньорство с неговата организация за насърчаване на междукултурния диалог, закрила на идентичността, показване на културното разнообразие на регионите.

Г-н Олариу сподели, че е обезпокоен от тромавите процедури при кандидатстването с проекти по европейските програми не само у нас. Това пречи да се усвояват парите, обезкуражава и отказва хората да кандидатстват. И днес има богати норвежци, които искат да развиват бизнес в България, но е важно как ще презентираме страната си, за да я харесат. Ако убедя поне двама-трима да сторят това в Елена, би било чудесно, каза гостът.

По време на фестивала на модерното изкуство, който ще се проведе на 23 май, г-н Олариу ще участва с група норвежки артисти и художници. След откриването на централния площад ще има уъркшоп по хип-хоп, модерен балет, театрални етюди и конкурс „Пъстър балкански свят“. В парк „Калето“ е организиран уъркшоп по графити, в музейния комплекс – по изобразително изкуство. Улица „Иларион Макариополски“ ще се превърне в работилница за занаяти, а на два моста в центъра на града ще бъдат опънати артинсталации. На центъра в с. Майско пък ще има „жива“ изложба с изпълнения и демонстрации на деца от различни етноси. Благодарение на проекта по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ градът ще се сдобие с подвижна модулна сцена, оборудвана с осветителна и озвучителна техника.

Мария СИМЕОНОВА

Снимка Петър ДИМОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *