Старото военно става голям паркинг с пропускателен режим

Решават частично нетърпимата ситуация в новия градски център, докато намерят пари да го правят

 

СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ, КОЕТО В МОМЕНТА Е В БЕЗОБРАЗНО СЪСТОЯНИЕ И ПРИЛИЧА НА ОФРОУД ТРАСЕ, ДА СТАНЕ ГОЛЯМА ПАРКИНГ ЗОНА С БЕЗПЛАТНИ И ПЛАТЕНИ МЕСТА И ПРОПУСКАТЕЛЕН РЕЖИМ, ДОКАТО СЕ НАМЕРЯТ СРЕДСТВА ЗА изграждането на новия градски център на Велико Търново. По общо мнение територията е най-големият проблем в момента на старата столица. Достъпът до нея е невъзможен и практически остава блокиран университетът, НОИ, Териториалната данъчна дирекция, Административният съд и др. институции. Шефът на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ Иван Ламбов и съветникът Ивайло Здравков са изготвили специален проект за организация на паркирането и трафика в тази зона, който е предаден на кмета Даниел Панов и Общинския съвет, а в понеделник ще бъде разгледан на заседанието на специализираната транспортна комисия. Проектът предвижда да се оформят три зони за безплатно паркиране, които да се използват от ВТУ, данъчната администрация и служителите на съда. В тях ще се влиза през специален контролно-пропускателен пункт в началото на подхода от ул. „Христо Ботев“. Обособяват се над 200 места за безплатно спиране извън зелените площи, които са обезобразени. „Инвестицията за това е минимална, но ефектът на първо време ще е много добър. Надяваме се колегите да го оценят и подкрепят. Общинската фирма може да покрие инвестицията със собствени средства, без да се налага тегленето на заеми или финансова помощ от общинския бюджет“, коментираха специално за „Борба“ Ламбов и Здравков. Според проекта за организация на паркирането и трафика в старото военно училище трябва да се оформи и голяма площ за паркиране с подходи към бившия стадион. За удобния достъп за колите ще се използва отпадъчна фракция от ремонтите на пътища. Мястото може да бъде използвано и като наказателен паркинг за паяка, което ще увеличи ефективността му. Тук ще могат да спират и всички студенти и посетители на района.

ДРУГА ПРОМЯНА, КОЯТО СЕ ЗАМИСЛЯ, Е ДА СЕ ОБОСОБЯТ И МЕСТА ЗА ПЛАТЕНО ПАРКИРАНЕ ПО ИЗТОЧНИЯ ТРОТОАР НА УЛ. „ХРИСТО БОТЕВ“. Според експертите мястото край оградата на Старото военно в момента е неизползваемо, но тук автомобилите си могат да оставят за кратко и всички, които посещават сградите наоколо. Проектът регламентира и 20 места под формата на „сини зони“.

ЙОРДАН РАДОСЛАВОВ – администратор на най-голямата Фейсбук група, разискваща проблемите в града: „ИМА ОЩЕ НЯКОЛКО ПРОБЛЕМНИ ЗА ТРАФИКА ЗОНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ“.

Проектът за новата организация на паркирането в Старото военно училище е разумен, а реализирането му час по-скоро – доста наложително, е мнението на Радославов, който е създател и администратор на Фейсбук група, посветена на проблемите на града, в която членуват над 6800 човека. Според Йордан може да се забрани левият завой на кръстовището на читалище „Искра“ за пътуващите по ул. „В. Левски“, за да не се получават тапи по ул. „Бачо Киро“ при ляв завой. Той смята, че спирката за автобусите, идващи по „България“, която сега е срещу съда, трябва да се измести в посока запад и да се разположи в близост до сегашния офис на ГЕРБ на ул. „България“. „Нужен е и нов наказателен паркинг в Старото военно училище в близост до комините на топлоцентралата. За да се промени организацията на движението, са нужни само няколко знака, но ефектът ще е много добър. Това е дискутирано в групата“, категоричен е Йордан Радославов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

3 thoughts on “Старото военно става голям паркинг с пропускателен режим

 • 12.02.2016 в 21:32
  Permalink

  Кой ги караше да се заемат с такива мащабно-без угледни проекти, както и площада пред Царевец, -какъв мегдан имаше, да спреш колата, да си заведеш гостите на крепостта, тя историята е на върха, не е площада, а сега едно такси да спре, да слязат клиентите ..и е в нарушение. Смисълът им е в парите,да назначиш членове на фамилията на длъжности с по големи заплати…а кой ще връща, да му мислят всички.

  Отговор
 • 14.02.2016 в 0:57
  Permalink

  Забрана за ляв завой от Васил Левски към Искра не е желателно да се прави. Това означава, че се блокира достъпа до улица Мармарлийска. Всички коли, които завиват наляво изчакват тези, които идват от Бачо Киро. На кръстовището до Искра не са му проблема колите, а пешеходците, които пресичат неправилно поне на три места. Редно е да се оформи пешеходна пътека от Салвия към съда и новия мол, която може да бъде със светофар пропускащ пешеходците за по 10 – 12 секунди, а колите за 60 – 80 секунди.

  Отговор
 • 15.02.2016 в 11:35
  Permalink

  Относно кръстовището с Искра, Пазара и Съда. Там е достатъчно да се направи кръгово движение и трафика ще се олесни много. Също така е необходимо кръгово на пощата. Ползтата от кръговите движения е огромноа. А относно старото военно училище, все още не ми е ясен подхода, когато стане готов въпросния ларго център, ако идваш от южния пътен възел. Супен недомислица, но се надявам за вбъдеще някой архитект с опит, с модерно виждане и опит от Европа да измисли цялата инфраструктура за въпросния ларго център.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.