6 четения

Бъдещи студенти разгледаха Великотърновския университет

ВЕСЕЛА НИКОЛОВА ОТ ПЛЕВЕН БЕШЕ ПЪРВИЯТ КАНДИДАТ-СТУДЕНТ, КОЙТО ПОДАДЕ ЗАЯВЛЕНИЕ, ЗА ДА УЧАСТВА В ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ИЗПИТНА СЕСИЯ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Освен нея още 50 момчета и момичета пуснаха документите си за различни кандидатстудентски изпити. Това стана в събота, по време на поредния Ден на отворените врати във ВТУ.

Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов посрещна тийнейджърите родители с думите: „Един мъдрец завещал на сина си черна и бяла кутия. Той трябвало да отвори черната във време на трудности, а когато го направил, вътре открил бележка, в която пишело, че всичко ще премине. В добри времена отворил бялата кутия, а на листчето в нея пишело, че и добрите времена също ще преминат“. Нека, когато ни е трудно, да знаем, че трудностите ще свършат. И обратното: когато сме добре, да знаем, че благополучието няма да продължи вечно. Трябва да сме подготвени и за едното, и за другото.

Започнах с тази приказка, за да ви кажа, че нашият разговор трябва да бъде искрен. По-добре е да си кажем проблемите, както направихме ние. Слава богу ни чуха, вече имаме уверението на премиера и финансовия министър, че ще ни окажат съдействие. Опитваме се да спрем потока на износ при кандидат-студентите. Опитваме се да въведем добрите европейски практики, за да не бягат децата ни в чужбина”.

Проф. Бонджолов запозна кандидат-студентите и техните родители с успехите и проблемите на Великотърновския университет, с промените в учебните програми, с новите специалности и с начина на кандидатстване.

Директорът на Бюрото за кандидатстудентска информация и реклама проф. Андрей Андреев обясни на бъдещите кандидат-студенти колко изпитни сесии ще има за тях.

Гостите имаха възможност да видят музея във ВТУ, а по инициатива на проф. Христо Бонджолов и със съдействието на инж. Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, и д-р Иван Църов, директор на РИМ – Велико Търново, желаещите имаха възможността да посетят безплатно всички музеи в старата столица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!