61 четения

Българи и англичани празнуваха заедно Трифон Зарезан в Драгижево

Ритуалът по зарязване на лозите се състоя в масива на най-възрастната лозарка в селото

 

С ПЪЛНИ КАНИ С ВИНО, НАРОДНА МУЗИКА И РАЗВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ МЕСТНИТЕ В ДРАГИЖЕВО ОТБЕЛЯЗАХА ТРИФОН ЗАРЕЗАН. Традиционният ритуал по зарязване на лозята тази година бе поверен на 10-годишния Димитър Йорданов, който демонстрира сръчна работа със земеделската ножица. Съпричастни с родния празник бяха десетки англичани, заселили се в Драгижево. Те се забавляваха от сърце и вдигаха наздравици с българските си приятели.

Честването започна пред читалището, където се събраха близо 100 души. Те бяха поведени от няколко мъже, облечени в носии и нахлупили калпаци и седнали в каруца, теглена от кон. Един от тях развяваше гордо трибагреника, а веднага след него се нареди и оркестър, който вдигна градуса на настроението. Целият път от читалището до лозовите масиви, където бе извършен ритуалът, премина в женско хоро.

babi 1„В нашето село е традиция всяка година да зарязваме лозята на Трифон Зарезан. Мъчно ми е да го кажа, но ПРЕДИ ГОДИНИ ТУК СЕ ОБРАБОТВАХА МНОГО ЛОЗЯ, НО С ВРЕМЕТО БРОЯТ ИМ НАМАЛЯВА ВСЕ ПОВЕЧЕ. Самите хора, които са се занимавали с това преди 20 – 30 години, вече не проявяват интерес и отрасълът замира. За съжаление, млади хора не се занимават с лозарство”, сподели кметът на Драгижево Цоньо Трънков. И все пак надеждата на местните, че винопроизводството ще се възроди, продължава да съществува. Възрастните лозаря твърдят, че са готови да помогнат с всичкото си знание на младите, само и само те да проявят желание да се захванат с това.

Един от най-опитните стопани е Васил Андонов. Занимава се с лозарство повече от 40 години и е наследил опита на дядо си. Родителите на съпругата му също са лозари и така съвсем в кръга на нещата, когато се оженили, дошла идеята да се препитават с производство на грозде.

„Нашето грозде се слави с най-хубавите вкусови качества. Ние гледаме предимно десертни сортове – „Болгар” и други. Те обаче са на изчезване, защото никой не ги поддържа”, сподели тревогата си дядо Васил. Твърди, че за да стане добра реколтата, трябва прецизна обработка на насажденията. „Аз пръскам само със син камък и вар, други препарати не признавам”, обясни той.

КАТО НАЙ-СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ЗА ПРОДУКЦИЯТА СОЧИ ЛИПСАТА НА ИСТИНСКА ЗИМА. „Това топло време не влияе добре на гроздето. Преди 2 години успях да извадя по 100 кг от декар, силно се надявам тази да е по-успешна и добивът да е 120 кг. Топлото време на Трифон Зарезан обаче не е добра поличба за реколтата”, твърди лозарят.

baba zariazvaЗарязването на лозите се състоя в масива на най-възрастната производителка в селото Марийка Дюлгерова. Тя е на 76 години и продължава да работи на нивата. Споделя, че не се плаши от труд и докато краката я държат, ще продължава да гледа грозде.

„Кърша, вържа, копая! Двамата със сина ми обработваме лозята”, разказа баба Мара. Убедена е, че само честен труд е нужен, за да роди земята вкусно грозде. „Хубаво вино и ракия стават само от качествено грозде. Ако то не е добро, изобщо не трябва да се прави алкохол от него”, категорична е възрастната жена. Казва, че е започнала да се занимава с лозя в далечната 1960 година, а най-добрата реколта, която изкарала, била преди три години. Нейният син Тодор пък проявил интерес към нивата едва през 2003 година.

„Аз съм самоук. С питане всичко се научава, така че успях да се образовам за тънкостите в лозарството. Единствената трудност, която имам, е в съчетаването на работата ми в „Пътни строежи – Велико Търново” с лозарството”, заяви той. Тодор с тъга на сърцето обаче заяви, че няма мераклии, на които да предаде опита си.

И въпреки че младите остават надалеч от лозарството, ЖЕЛАНИЕТО ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ ЗА ТОЗИ ОТРАСЪЛ СЕ ПРОЯВЯВА У АНГЛИЧАНИТЕ, живущи в Драгижево. Те са 45 души и почти всяка година се увеличават. „Каним ги на всяко събиране с цел по-лесно приобщаване. Те също ни канят на техни празници”, твърди кметът.

Един от заселниците е 58-годишният Питър Крайт. Британецът пристигнал заедно със съпругата си в селото преди 10 години. Той искрено се забавляваше на празника и не пропускаше да заснеме с домашната си камера нито един от момент от честването. „Знам всичко за Трифон Зарезан и смятам, че това е най-хубавият празник в годината. Много обичам българското домашно вино и ракия. Смятам, че вкусът на местното вино е по-специфичен от на останалите вина”, сподели Питър. 58-годишният мъж увери, че харесва българските традиции, защото на тях всички се събират заедно и празнуват. Допълва, че атмосферата в Драгижево е много приятна и няма намерение да се връща в родната си страна.

„Много ми допада селото, близо е до Велико Търново, природата е впечатляваща, въздухът е чист. Хората тук са много мили и имам доста приятели. Често се случва и мои приятели от Англия да идват на гости тук”, допълни той.

След зарязването празникът продължи в читалището, където оркестър „Детелини” от Велико Търново забавлява мало и голямо до вечерта.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!