Новини

Срина се метохът на Преображенския манастир и запуши северния вход на Велико Търново

Сградата бе изоставена на произвола, монасите отказваха да я продадат за хотел

 

РУХНА ПОРЕДНАТА СТАРИННА СГРАДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ИЗОСТАВЕНА НА ПРОИЗВОЛА. СРИНА СЕ МЕТОХЪТ НА ПРЕОБРАЖЕНСКИЯ МАНАСТИР, КОЙТО СЕ НАМИРА НА УЛИЦА „ОПЪЛЧЕНСКА“, точно срещу бившия хотел „Царъ Борисъ“. Руините са поддали и са се свлекли около 19,30 часа в събота, сигнализира „Борба“ доскорошният главен архитект на старата столица Елена Абаджиева, която е станала свидетел на инцидента.

Заради отломките почти едно денонощие остана затворен северният вход на болярския град. Нападалите останки от градежа са се пръснали по платното на живописната улица „Опълченска” в старинната част на болярския град, която извежда на главния път Свиленград – Русе. Участъкът бе затворен за движение, а автомобилният трафик се пренасочва към Южния пътен възел и през тунелите към село Самоводене. С разпореждане на кмета на Велико Търново Даниел Панов в неделя сутринта на мястото на инцидента са изпратени екипи и техника, които да разчистят руините.

Това е поредната знакова вековна сграда във Велико Търново, която рухна тази година. В началото на януари се събори прочутата къща на Кокона Анастасия на ул. „Никола Пиколо”, която бе най-старата постройка в старопрестолния град. Преди броени дни пък се срути известната Баварска къща в парк „Никола Габровски”.

СПОРЕД ЗАПОЗНАТИ НА НЯКОЛКО ПЪТИ ИНВЕСТИТОРИ СА ИСКАЛИ СГРАДАТА ЗА ХОТЕЛ, НО МОНАСИТЕ КАТЕГОРИЧНО СА ОТКАЗАЛИ ДА Я ПРОДАДАТ. Преди две години падна горният етаж на метоха, заради което живущият в съседство британец Крейг Норис остана без външни стени на спалнята си. От местната администрация обаче му ги възстановиха. Въпрос на време бе да падне и останалата част на метоха, което се случи през почивните дни.

Над 38 000 лв. бяха инвестирани през 2006 г. в ремонта и реконструкцията на метоха на Преображенския манастир, който има подход и към Самоводската чаршия на Велико Търново. Възстановителните работи по възрожденската сграда бяха осъществени в рамките на програмата за сътрудничество между общините Велико Търново и Байон, Франция. При ремонта бяха използвани предимно стари строителни материали, които да съхранят автентичността на метоха. В изпълнението на проекта участие взе и майстор-реставраторът от Байон Иван Берер.

Обновената и възстановена сграда бе част от архитектурно-етнографския комплекс „Самоводска чаршия”. Тя е градена през 1889 г. Сградата е обявена за архитектурен паметник на културата с писмо на Националния институт за паметниците на културата от 1985 г. Преди извършването на фасадната реставрация на метоха голяма част от мазилките, декоративните елементи и корнизите са били разрушени поради недобрата поддръжка и атмосферните влияния.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *