Новини

Българо-унгарски проект се бори за сертификат за европейски културен маршрут

БЪЛГАРО-УНГАРСКИЯТ ПРОЕКТ „ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДИНАРИ” ЩЕ СЕ БОРИ ЗА СЕРТИФИКАТ ЗА НОВ ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРЕН МАРШРУТ. Проектът, който проучва историята на българските градинари, тръгнали на гурбет преди повече от век, беше официално представен в петък в Музея на градинарството. Изследователският институт на българите в Унгария, Регионалният исторически музей във Велико Търново, Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец и Регионалният исторически музей в Шумен са четирите институции, които в продължение на четири години ще работят по проекта.

„Започнахме този проект и изграждането на културния маршрут, защото искаме да проучим как българите са си взаимодействали с унгарците преди толкова години, как са били приети. Истината е, че точно българите гурбетчии са донесли в Унгария много съвременни начини за обработване на земята. И до днес унгарските градинари ползват едно съоръжение за поливане, което се нарича „българското колело”, разказва Моника Тютюнкова, директор на Изследователския институт на българите в Унгария. Самата тя е наследник на български градинари от Поликраище. Дядо й и баба й преди много години са се преселили в Унгария, тя е родена там, но никога не забравила българските си корени. Г-жа Тютюнкова, която говори отлично български език, беше миналия ден в Лясковец, за да участва в стартирането на проекта и да представи дейността на института.

Със събирането на данни, документи и истории започва работата на екипа. През лятото ще бъде подредена мобилна изложба „По пътя на българските градинари” в няколко града в България и Унгария, ще бъде създадена интернет страница на проекта. През втората година предстои всички събрани материали от теренните проучвания да бъдат обработени и представени в няколко международни форума. Проектът предвижда изготвянето на културнообразователни програми и интерактивни игри, издаването на сборници, документален албум на български, унгарски и английски, 3D изложба.

„Българското гурбетчийство не е непозната територия за нас, всъщност е доста добре проучено, затова нашата най-голяма цел с този проект е този сертификат за европейски културен маршрут. Будапеща, Банат, Велико Търново, Лясковец и Шумен са градовете, които ще бъдат включени в този маршрут. Разбира се, и всички най-интересни културни забележителности в тези градове. Шумен участва, защото много градинари от Търновско са се преселили някога там заради плодородните земи, така Шумен става вторият център, от който тръгват за Унгария много градинари”, уточнява Галя Чохаджиева, уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

В НАЧАЛОТО НА XIX ВEК СА СЕ ИЗСЕЛИЛИ ПЪРВИТЕ ГРАДИНАРИ В УНГАРИЯ И ТЕ БИЛИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. След това наши гурбетчии са отивали на Запад на три-четири големи вълни. Това преселение се е случвало след сериозни икономически кризи в нашата страна. Една от най-големите изселнически вълни е била след Междусъюзническата и Балканската война, след това и след Втората световна война. „Унгария посреща българите с отворени обятия, там нашите градинари са били с роля на посланици, били са работливи и честни, станали са задружна общност, затова и до днес връзките ни с тази страна са толкова силни. Иначе наши гурбетчии са ходили къде ли не, но само в Унгария ги приемат така радушно”, уточнява Галя Чохаджиева.

На този етап проектът се самофинансира. „Изследователският институт на българите в Унгария е само на една година и все още не получаваме държавно финансиране. Но ще кандидатстваме за такова и се надяваме да получим бюджет”, казва още Моника Тютюнкова. В Лясковец тя беше посрещната и приветствана и от кмета на общината д-р Ивелина Гецова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *