Д-р Емилия Рашкова: „Успеваемостта на инвитро процедурите при жени над 40 години е максимум 10 процента”

Специалистката по репродуктивна медицина съветва двойките да започнат здравословен живот за по-лесно зачеване

 

Д-р Емилия Рашкова е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. През 1996 г. завършва медицина във Висшия медицински институт – град Варна. Специализира и придобива специалност „Акушерство и гинекология“ в Медицинския университет в Плевен. Работила е в акушеро-гинекологичното отделение на общинската болница в Кубрат, онкогинекологичното отделение към онкологичния диспансер в старата столица и в Инвитро клиника – МЦ КИРМ „Св. Елисавета” – Плевен, по проблемите на стерилитета, репродуктивни неудачи, консервативна гинекология и проследяване на рискови бременности.

От януари 2014 година е част от екипа на Медицински център „Невромедикс” във Велико Търново, където има акушеро-гинекологичен кабинет с насоченост към стерилитета и ендокринната гинекология.

Д-р Рашкова има специализации по ултразвукова и доплерова дигностика в акушерството и гинекологията, ехографска диагностика на млечната жлеза, гинекологична ендокринология, колпоскопия и деструктивно лечение на преканцерозите на маточната шийка, стимулационни протоколи в IVF и ендоскопски методики в Нови Сад и други.

 

– Д-р Рашкова, с какви възможности разполага Велико Търново за диагностика и лечение на пациентите с репродуктивни неудачи?

– Целта на моята работа е освен общата акушеро-гинекологична дейност да бъда в помощ на двойките с репродуктивни проблеми при диагностиката и изясняването на причините за безплодие. Тук в нашия град пациентите могат да направят след консултиране голяма част от необходимите хормонални, образни, микробиологични и вирусологични изследвания, хирургични и други диагностични процедури, които биха уточнили проблема в двойката, след което да бъдат насочени в клиника по техни предпочитания. Имаме партньорски отношения с няколко клиники в страната, с които работим добре. Това би спестило на пациентите време, средства и емоции в процеса на диагностиката. Път, който без помощта на квалифициран специалист може да бъде понякога отчайващо дълъг.

– Кога говорим за безплодие и стерилитет?

– Понятието безплодие и инфертилитет обединява две състояния: невъзможност да се забременее и невъзможност да бъде износена бременността, докато плодъта стане жизнеспособен. От биологична гледна точка говорим за стерилитет, когато е налице неспособност за забременяване след 12 месеца редовен полов живот (2 – 3 пъти седмично) без предпазни средства при жени на възраст до 35 години. И 6 месеца при жени над 35-годишна и мъже над 40-годишна възраст. Ако жената никога не е забременявала, се говори за първичен стерилитет, а ако е забременявала в миналото, но след това в течение на една година не е в състояние да забременее – за вторичен стерилитет.

– Какви могат да бъдат причините за стерилитета? Колко и какви от тях са у жената и какви у мъжа?

– Честотата на безплодието за нашата страна е в границите между 12% и 15%. Причините могат да бъдат от страна на жената, от страна на мъжа, а нерядко от страна и на двамата партньори.

Има и известен процент неизяснени причини (11%), който с развитието на асистирани репродуктивни техники относително намалява. Най-честите причини за стерилитет са тубарен стерилитет – 41% (т.нар. запушени маточни тръби), мъжки фактор – 21%, ендокринен стерилитет (и при двата пола) – 18%, ендометриоза – 3%, имунологични фактори – 1%. Неустановяване на нито една от посочените причини (идиопатичен стерилитет) – 11%

– Продължават ли жените да отлагат майчинството, какви са впечатленията ви от срещите с пациентитe?

– Да, тенденция е бременността да се отлага във времето поради ред причини, свързани с професионалната, финансовата реализация или други лични мотиви. След 35-годишна възраст шансът за постигане на бременност намалява, а след 40-годишна възраст той спада драстично. Това се дължи до голяма степен на влошаване на качеството на яйцеклетките и намаляване на яйчниковия резерв. Този факт често се приема от жените несериозно, докато не станат на 40 плюс. Успеваемостта дори при инвитро процедури със собствени яйцеклетки е много ниска над 40 години и статистически се движи между 5 и 10%.

– Кога и защо се изчерпва яйчниковият резерв при жените?

– Понятието „яйчников резерв” включва моментния запас от яйцеклетки в яйчника на жена. Изследването включва гинекологичен ехографски преглед и определяне нивата на няколко хормона в първа фаза на менструалния цикъл. Жените се раждат с определен брой яйцеклетки и този брой намалява с възрастта. Фертилният пик е между 20- и 30-годишна възраст.

Също така с възрастта намалява и качеството на яйцеклетките, което има по-голямо значение за цялостното репродуктивно здраве. Възрастта не е единственият фактор, влияещ върху качеството на яйцеклетките и дори млади жени могат да имат такива с недобро качество. Постоянното излагане на токсини от околната среда, стресът, неправилното хранене, нощният труд, хормоналния дисбаланс, операциите върху яйчниците оказват влияние върху качеството на яйцеклетката. Затруднени са оплождането на яйцеклетката, имплантацията на ембриона към маточната лигавица, както и е налице тенденция към увеличение честотата на спонтанните аборти.

– Фоликуларното изчерпване е крайният естествен път в репродуктивната функция на жената.

– Разкажете ни за акцията ,,Майка навреме“? За кои жени е създадена? Кой е неин инициатор? Какво се очаква да се постигне чрез нея ?

– Фондация „Майка навреме“ е един социален проект на МБАЛ за женско здраве „Надежда“ и Тъканна банка „Биорегенерация“ – най-голямата българска криобанка.

Мисията на „Майка навреме“ е да информира. Основните усилия на социалната програма на МБАЛ „Надежда” са насочени към повишаване на информираността на младите българки по важните въпроси, отнасящи се до тяхното репродуктивно здраве, за да могат да направят информиран избор за пътя към майчинството.

Да осъзнае важността на женския биологичен часовник, който и днес работи по същия начин, както преди векове, без значение колко много се е променил животът, е от особена важност за всяка жена. „Майка навреме“ има за цел да запознае жените у нас с достиженията на съвременната медицина, с техните предимства и новите възможности, които предоставят, но и с ограниченията им.

Освен повишаването на информираността „Майка навреме“ иска да провокира младите българки да предприемат действия за профилактика и активно проследяване на репродуктивното си здраве. Както и алтернативната възможност да замразят яйцеклетки във фертилна възраст като вариант за отлагането на бременността в краткосрочен план по причина липса на подходящ партньор, необходимост от лечение на онкологично заболяване или кариерно развитие с липса на адекватен социален и личен живот към настоящия момент. Оптималният срок за запазване на качеството на замразените яйцеклетки е около 5 години. Тази процедура е един шанс за жените да планират и организират бременност и майчинство в този забързан и конкурентен свят, без да се подценява биологичната същност на женското тяло да износи, роди и отгледа физически и психически здраво дете.

– Правите ли консултации за мъже в кабинета си?

– Почти в половината от случаите мъжът е причина за безплодието. За България този процент се движи между 46% и 49%. Причините могат да бъдат вродени и придобити. И тук, както и при жените, начинът на живот и възрастта имат утежняващо значение за успеха на реализирането на бременност.

Спермограмата е първото изследване, което се прави при мъжа, за да се установи дали има стерилитет. Изследват се брой, подвижност, морфология, ДНК тест и други маркери. Ролята на акушер-гинекологът е да назначи спермограма още в началото на процеса на диагностика на двойката и анализирайки резултатите, да насочи пациента към съответните специалисти – уролог, андролог, ендокринолог. Статистиката също така показва, че има връзка между възрастта на бащата и повишения риск от генетични заболявания в поколението.

– Колко е важен психологическият фактор при жената и вярвате ли в него?

– Изключително силен е психологичният момент. Доказателство за това са лесните забременявания след първо раждане от инвитро процедура в случаите, когато причината за безплодието не е вследствие на анатомичен дефект.

Не страдайте, не падайте духом, такива неуспехи се случват и на други хора.

– Какви основни препоръки ще дадете на двойките, които искат, а не успяват да постигнат бременност?

– Ако не водите здравословен начин на живот, сега е моментът да го промените. Започнете да спортувате, спете достатъчно. Хранете се правилно и по възможност с домашно приготвена храна, излизайте сред природата. Всичко това ще ви зареди с добри емоции и ще спомогне за психологичния ви комфорт, а с това и за добрия изход на пътя, по който сте поели.

Времето, прекарано в лутане и чакане, е времето, което трябва да посветите на това да откриете специалиста и не на последно място – човека, който би могъл да ви помогне. Не се подвеждайте по лъскави реклами и суперлативи за някои инвитро клиники. По-добре посетете няколко клиники, срещнете се с персонала, усетете атмосферата, чуйте мненията на специалистите и едва тогава направете своя осъзнат избор.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Д-р Емилия Рашкова: „Успеваемостта на инвитро процедурите при жени над 40 години е максимум 10 процента”

  • 09.02.2017 в 16:26
    Permalink

    Страхотна статия ! За съжаление все повече млади имат репродуктивни проблеми, но аз смятам, че това се дължи основно на изключително не здравословния начин на живот.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *