Закриха социален дом в Илаков рът

От 1 февруари Домът за деца с умствена изостаналост в с. Илаков рът е закрит. Това стана със заповед на Агенцията за социално подпомагане във връзка с провежданата реформа в сферата на деинституциализация на грижата за децата. В продължение на една година от социалното заведение бяха изведени 49-те възпитаници и настанени в семейна и близка до семейната среда. Последното дете напусна дома на 13 януари. С неговото закриване без работа останаха 33 души – социални работници, медицински сестри, обслужващ персонал. Дълги години домът бе единственото място, където хора от селото имаха възможност за заетост по трудови договори.

Дом „Надежда“ е открит през 1959 г. в сградата на бившия родилен дом. В началото са настанени само девойки, но после се приемат и момчета. Преди 40 години е построена нова триетажна сграда, в която и до днес се помещават администрацията, три спални, занималня и сервизни помещения. През 1982 г. с общински пари е изградено локално парно, а през 2006 г. – нова постройка с кухня, спални и занималня за най-малките.

Сега общината в Елена ще има грижата за сградния фонд и имуществото. Надеждата е закритото социално заведение да намери ново предназначение, за да не го сполети съдбата на десетки други сгради с катинар на вратите.

Мария СИМЕОНОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *