2 четения

Политологът проф. Тодор Галунов: „Вотът на недоверие няма да мине“

ПЪРВИЯТ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ВТОРИЯ КАБИНЕТ НА ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ, КОЙТО ЩЕ СЕ ОБСЪЖДА ДНЕС В ПАРЛАМЕНТА, КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА УСПЕЕ, прогнозира политологът проф. Тодор Галунов.

Според него вотът срещу политиката на здравеопазването няма как да събере необходимите 121 гласа и опозицията няма никакъв шанс да ги събере.

„По принцип в българския парламентаризъм типичното е, че всички вотове на недоверие, към който и да било кабинет, реално са обречени на неуспех. Самата стройност на българската политическа система е такава, че при изискуеми 121 гласа от 240 няма как да се получи събаряне на кабинета, освен ако самото управляващо мнозинство не реши да събори своя кабинет. Това по същество означава предсрочни парламентарни избори. В момента ситуацията не е такава и вотът на недоверие няма никакъв шанс да мине“, заяви преподавателят във ВТУ. Той не отрече, че здравеопазването е една от критичните точки в българската политика и като цяло опозицията е готова да напипа слабите места в тази сфера, но в пленарната зала никой няма да слуша мотивите, а ще премине в режим на гласуване, който не е в интерес на опозицията.

„Ако се стигне до промяна и на здравния министър, който е от „Реформаторския блок”, това означава тежка криза в управлението. Според мен няма да се стигне до такава оставка, защото, първо, премиерът Борисов не е склонен да я поиска и второ, не е целесъобразно да я поиска от гледна точка на баланса на партиите в българския парламент. След последната рокада относно министъра на просветата едва ли ще се стигне до нова такава промяна. Да припомним, че преди два месеца беше сменен министърът на правосъдието, който също се свързваше с формация от „Реформаторския блок”. Самите ГЕРБ като управляваща партия не искат предсрочни парламентарни избори, или поне не сега. Всяка нова оставка означава реална опасност от предсрочни избори“, бе категоричен още Галунов. Според него с това се цели разклащане стабилността на управляващата партия.

„По принцип, когато се говори за вот на недоверие, винаги става въпрос за национални интереси и национална отговорност, а всъщност вотовете са с чисто партийни цели. В тази връзка целта е да се разклати донякъде управляващата формация, но тук има един парадокс – доколкото виждам, едната партия хегемон от българския политически живот – ГЕРБ, сякаш не се интересува много от самите президентски избори. Както забелязваме, за тези избори не се говори много. Струва ми се, че вотът на недоверие няма да постигне някаква сериозна цел. БСП, ДПС и евентуално някакви други формации, които ще подкрепят този вот, ще покажат, че в България съществува някаква опозиция, която изглежда обещаващо на пръв поглед. Този вот обаче няма да е последен в рамките на мандата“, прогнозира още търновският политолог.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *