Васил Матев: „С младите футболисти трябва да се работи за качества, а не за резултати”

В неделя първият треньор на Трифон Иванов става на 74 години

 74-тия си рожден ден ще отпразнува в неделя Васил Матев. Дългогодишният треньор по футбол в „Етър” е роден на 21 февруари 1942 година в Златарица. От 1962 до 1969 година е футболист в „Етър”, след което се отдава на треньорска дейност до пенсионирането си. Трифон Иванов, Красимир Балъков, Георги Георгиев, Вальо Игнатов, Николай Арнаудов, Генчо Генчев, Петьо Андреев, Христо Димчев са негови възпитаници от набора, който стана вицешампион на България, като на финала великотърновци губят с дузпи. Следващият му набор, в който са Калоян Чакъров, Ценко Серафимов и други футболисти, стигнали до елита, става първенец на страната.

„Спортното училище във В. Търново бе създадено през 1972 г. Четири години по-късно останаха петнайсет незаети бройки от други спортове и ги дадоха за футбола. Тогава приехме Трифон Иванов и други момчета. У него още от дете си личеше усетът към играта. Много добре усещаше как ще се развие атаката на противника. Предусещаше ситуациите и знаеше къде да застане във всеки един момент, нещо, което малко футболисти го имат. Техничен, много добре се пласираше, силен бе с глава, с десен крак. Въртях го на различни постове в защита, слагах го в средата на терена, а той сам тръгваше напред и завършваше атаките с крак или глава. Умееше го”, разказа Васил Матев. По неговите думи покойният вече Петър Шатров започнал да дава шансове на Трифон, Краси и други момчета от школата при мъжете, а след идването си в „Етър” Георги Василев ги налага в първия състав.

„Спомням си един мач срещу дублиращия отбор на „Левски”. Тогава Трифон бе войник във Военното училище. Пуснаха го и той вкара гол от центъра. На следващия ден бе при мъжете, като в началото започна като ляв краен бранител. Трифон израсна много в казармата, направи ръст и килограми и вече никой не можеше да го спре на терена, защото той другото си го можеше и знаеше. Ще го запомня с много хубави спомени. Голяма радост бе да тренирам такъв футболист и човек”, разказа още Васил Матев.

Първият треньор на екскапитана на националния отбор по футбол добавя, че с младите футболисти трябва да се работи за качества, а не да се гонят резултати.

„В цяла България днес не се работи както трябва в школите, търсят победите и успехите, а първо трябва да се разкрие азбуката на децата. Да работят с топка, в 5 – 6 клас се развива бързина, но не и сила, много се внимава със скоростта. Скорост и сила се надграждат след пубертета, защото иначе се докарват контузии и шум в сърцето. С девет набора съм се класирал за държавни финали, само един футболист при мен е правил операция на менискус – Николай Арнаудов”, споделя Васил Матев, който сега живее в родната Златарица, но продължава да се вълнува от развитието на великотърновския футбол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *