111 четения

Горските инспектираха внезапно цехове за дървесина във Велико Търново

Внезапни проверки в цехове за дървесина направи Регионалната дирекция по горите в старата столица вчера. Лично шефът на контролното звено инж. Николай Николов посети три склада, за да установи дали собствениците им са изпълнили новото изискване за видеонаблюдение в базите. Два от цеховете се сдобиха с предписания, които трябва да изпълнят в определен срок. Неизпълнението им при следващата проверка ще донесе на собствениците санкция в размер до 2000 лева.

С изменението на Закона за горите от 1 януари 2016 година в цеховете и складовете за преработка на дървесина се въвежда изискването да бъдат снабдени със системи за видеонаблюдение. „Камерите трябва работят непрекъснато и да следят входовете и изходите на складовете. Те трябва да отчитат движението на дървесината от тях и към тях по всяко време. Собствениците имаха определен период от време, в който да поставят камерите, които да дават добър изглед към входовете и изходите, вида на автомобилите и регистрационните им номера. Това дава възможност на всички проверяващи да извършват по всяко едно време инспекция дали е законно влязла, или излязла дървесината в цеха, има ли транспортни средства, влезли без транспортен билет, или не са отчетени в дневника за доставена и изнесена дървесина”, обясни директорът на РДГ. Инж. Николов обясни, че видеонаблюдението трябва да запазва информацията три месеца и тя да бъде предоставяна по всяко време за контрол. Собствениците, които не са изпълнили нововъведението, ги грози санкция от 50 до 2000 лв.

Друго изискване е снабдяването на всички транспортни средства на фирмата с GPS. Глобите за липсата на това устройство е същата като санкцията при видеонаблюдението.

„На територията на дирекцията има около 370 склада, за някои от тях тези въведения са твърде скъпи и по тази причина около цеха преустановиха дейността си”, уточни още горският.

Той подчерта, че от 1 февруари служителите на РДГ са започнали масови проверки, а основните констатации на този етап са, че поставените камери не могат да дадат визуално информация за номера на транспортните средства, тъй като са монтирани обикновени камери, които не дават добро качество на картината. Някои от системите пък не осигуряват тримесечно съхранение на информацията и не са правилно насочени към входовете и изходите. Подобни отклонения от изискванията бяха установени в два от трите цеха, които инспектираха от дирекцията вчера.

Първата фирма, която бе проверена, е преработвателният цех на дървесина „Стоянов и Ко”. Директорът на контролното звено прегледа как функционира камерата, какви транспортни средства са влизали в случайно избрано време и дали са записани в дневника. Той провери още дали автомобилите имат и транспортни билети. Установено бе, че системата за видеонаблюдение работи изцяло според изискванията. Собственикът на цеха Цанко Стоянов заяви, че няма притеснения от внезапни проверки. Сподели, че системата за видеонаблюдение му излязла 1900 лв., а за GPS устройства заплатил 1000 лева. Стоянов ще плаща и по 100 лв. месечна такса за поддръжка.

По друг начин стояха нещата във втората посетена фирма „Реноме”. Оказа се, че човекът, който отговаря за базата, няма понятие от системата за видеонаблюдение и не може да работи с нея.

Последният цех, който попадна в полезрението на РДГ, бе „Топлес груп” ЕОД. Установено бе, че камерите не дават добър образ, чрез който лесно да се различи регистрационният номер на автомобилите. „Камерата е много далеч от входа на фирмата. Собствениците ще получат предписания и в 10-дневен срок трябва да го изпълнят”, заяви инж. Николов. В базата бе единият съсобственик Станимир Дойнов, който сподели, че системата за видеонаблюдение излязла близо 2000 лв.

За 2015 година РДГ има съставени 570 акта, които са с 69 повече тези през предходната. Основните актове са за нарушение на Закона за горите, в частност сеч, износ транспортиране и разпореждане с незаконно добита дървесина. Съставени са 308 наказателни постановления и са наложени глоби в размер на 36 500 лева. Събираемостта на дължимото е едва 14,5%. РДГ е конфискувала 31 кубика строителна дървесина и 470 кубика дърва за огрев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Горските инспектираха внезапно цехове за дървесина във Велико Търново

  • 19.02.2016 в 15:43
    Permalink

    Да видят какво става в „Кроношпан“ – всеки ден опашка от тирове (по 10-15)…отидоха си горите!…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!