martineli

martineli

Номинираха художника Христо Панев за европейска награда

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ХУДОЖНИК ХРИСТО ПАНЕВ Е НОМИНИРАН ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НАГРАДА ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО EUROPA NOSTRA. Той ще подели отличието с брат си Панчо. От няколко години двамата заедно преобразяват родното си село Крепост в своеобразна галерия на открито.

Наградата Europa Nostra е сочена за една от най-престижните в сферата на европейското културно наследство. Отличието се връчва в рамките на програма „Творческа Европа“, а учреденото преди време сдружение „Бъдеще за крепост“ се оказа единствената българска неправителствена организация, чиято номинация е взета предвид.

Призът се присъжда за изключителни постижения в четири различни категории. В своя раздел имената на братята Панчо и Христо Паневи стоят редом с още 187 кандидатури от различни страни – членки на ЕС.

Братята Панчо и Христо Паневи са единствените творци, отдали безвъзмездно творчески труд за преобразяване на редица обществени и частни сгради в единствени по рода си паметници на изкуството. Последно през 2014 година с техника „Сухо фреско“ творците пресъздадоха библейски сюжети по фасадата и оградните стени на православния храм в с. Крепост.

loading...

Един коментар за “Номинираха художника Христо Панев за европейска награда

  • 19.02.2016 в 13:35
    Permalink

    Художникът Панчо Панев почина през декември м.г.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *