60 четения

Мая Маркова бе избрана за зам.-шеф на Апелативния съд

Започва битка за председателското място в Окръжния съд

 

Висшият съдебен съвет избра с болшинство в четвъртък съдия Мая Маркова за зам.-председател на Апелативен съд Велико Търново и шеф на наказателното отделение. За нея в съдебния съвет са гласували 16 души. Досега тя бе председател на Окръжния съд, който оглави наскоро за втори мандат. Апелативната инстанция бе доста време без заместник-председател, след като съдебният съвет наказа Румян Жеков, който бе на тази длъжност, но сега е редови наказателен съдия. Миналото лято председателят на ВТАС Янко Янев бе предложил за вакантното място шефката на Районния съд в Горна Оряховица Павлина Тонева, но кадровиците на съдебната власт явно не одобриха това предложение. От апелативните наказателни съдии пък или нямаше подходящо лице, или пък другите не искаха да стават началници.

ЗАРАДИ ТОВА ЯНКО ЯНЕВ Е ПРЕДЛОЖИЛ МАЯ МАРКОВА ЗА СВОЙ ЗАМЕСТНИК, а предложението му е било подложено на гласуване в наказателното отделение на ВТАС. Съдия Маркова е завършила право в СУ „Климент Охридски” през 1977 г. и към момента има близо 37 години юридически стаж. Тя бе съдия и член на състав по редица дела с висок обществен интерес, сред които делото „Лим”, делото „Лясковец” и др. На два пъти е била командирована да разглежда наказателни дела в Апелативен съд – Велико Търново, което е мотивирано с безспорния й професионализъм и отлична теоретична подготовка. По отношение на нея в комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” на ВСС не са постъпвали сигнали. Никога не са й налагани дисциплинарни наказания.

КОЙ ЩЕ ОГЛАВИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ОКРЪЖЕН СЪД? По закон за временен началник трябва да бъде предложен най-старшият и в този случай това е Корнелия Колева, заместник в инстанцията и шеф на наказателното отделение в момента. Другият заместник-председател е Ивелина Солакова, тя е граждански съдия и шеф на това отделение. Тепърва за поста на Мая Маркова ВСС ще обяви конкурс. В него могат да участват всички, които отговарят на съответните изисквания на съдебния съвет.

Издигането в кариера на съдия Маркова е изненада за гилдията на магистратите. Тя самата казва, че това е нейната „лебедова песен“ и финал в кариерата, тъй като скоро й предстои пенсиониране. Наглед строга и безцеремонна, тя винаги е била сред търсените от медиите магистрати за коментар по различни случаи и никога не е отказвала.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!