72 четения

Ергенска сватба вдигна на крак Камен

ЕРГЕНСКА СВАТБА ВДИГНА НА КРАК СТРАЖИШКОТО СЕЛО КАМЕН В НЕДЕЛЯ. Венчавката е стара традиция и е ритуал, с който в селото напомнят на изостаналите ергени, че е време да се задомят и да отворят път на по-младите.

„Само мъже участват в тази театрализирана версия на сватбата, която се е правила винаги преди Сирни Заговезни. Започваме с взимането на младоженеца, който продължава да си играе с плюшени детски играчки и не иска да се жени, затова се налага другите мъже да го подканят. Взимат се булката и кръстниците и процесията обикаля селото“, разказва секретарката на местното читалище „Възпитател 1896” Анка Досева. И допълва, че един от основните и особено забавни моменти в сватбата е удрянето на ергена с мехур от заклано прасе, пълен с вода.

От 1900 г. се прави този ритуал в Камен и до 1920 г. е нямало прекъсване. След това традицията е била възобновена и спазвана докъм 1946 г., макар да е имало години, в които каменчани не са се сещали за ергенската сватба. От 1976 г. в селото този ритуал се прави всяка високосна година.

Сред гостите в неделя бяха и кметът на община Стражица Румен Павлов, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, зам.-кметът по хуманитарните въпроси инж. Катя Петрова. От близки и по-далечни селища си бяха дошли братя, сестри, синове и дъщери, внуците от огнената тийнвъзраст. Оркестър „Развитие” от Стражица завихри традиционните хора и ръченици.

Николай ХРИСТОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!