7 четения

Коалиция „За Свищов“ с остра критика за първите сто дни на новия кмет

„ОСНОВНИЯТ ПРИОРИТЕТ НА НОВАТА ВЛАСТ Е ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПОЗИЦИИ МЕЖДУ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ СГОВОР. Липсва принципна основа, която да обединява групите, които подкрепят кмета Генчо Генчев в Общинския съвет, помежду им няма нито коалиционно споразумение, нито друг програмен документ. Единствената спойка между БСП, „Промяна”, ДПС и ГЕРБ е консумирането на обществения ресурс и яростният антагонизъм към коалиция „За Свищов“.

Това заявиха на пресконференция вчера общинските съветници от коалиция „За Свищов“ Светлана Георгиева и Емил Димитров, които направиха анализ на стоте дни на новия кмет Генчо Генчев. Според опозицията в крайдунавския град за първи път в демократичната история на общината разпределението на съветниците в постоянните комисии не е на квотен принцип, отчитащ волята на гражданите, а управленските решения се вземали на тъмно и набързо. В много от случаите опозицията била изолирана не само в гласуванията, но им е отказван и достъп до информация.

Съветниците критикуваха и кадровите промени в местната администрация и по-конкретно уволненията на служители с дългогодишен опит. Според тях в управленската програма на кмета няма конкретни приоритети и срокове, а само добри пожелания.

„През тези сто дни групата съветници на коалиция „За Свищов“ положи усилия да участва активно в процесите за вземане на решения в общината и да бъде конструктивна опозиция. Въпреки опитите да бъдем изолирани в Общинския съвет ние правим всичко възможно да предлагаме ефективни решения в интерес на всички граждани“, заявиха Георгиева и Димитров. Те отчетоха като постижения на предишния мандат това, че ще има цялостно реновиране на ЦДГ „Радост“ и парка в съседство, междублоковите пространства в квартал „Младост“ и местността Калето.

Очаква се финансирането на проект „Банара“ в центъра на града, както и на околовръстния път. С подкрепата на съветниците от коалиция „За Свищов“ ще се кандидатства с проекти за ремонт на читалищата в Ореш, Вардим и Царевец и училището в Овча могила.

„Ние ще подкрепяме и в бъдеще всички проектни предложения, които ще облагородят общината ни и ще подобрят живота на нашите съграждани. Новата власт пое общинското управление в уникален финансов комфорт – с 3 милиона по сметките на общината и преходен остатък от 1 милион и шестстотин хиляди лева“, подчертаха опозиционерите. Те заявиха и притеснението си около случващото се в общинската болница, която по думите им е на автопилот. От 12 дни е изтекло тримесечното предизвестие на управителя и до момента няма предложение за нов, нито обявен конкурс.

„По време на предизборната кампания господин Генчев се ангажира, че ще работи активно за развитие на малките населени места и за тяхната автономия. Ето още едно обещание, което той не спази. С приемането на бюджета беше направен сериозен удар върху финансовата автономия на кметствата. Сега разпределението на средства към малките населени места, което е взето на ръчно управление от общинската власт, спъва процесите по планиране на ключови дейности за 2016 г. За първи път се посяга на финансовата децентрализация в Община Свищов, която беше първата в България, реализирала този механизъм на финансово управление“, подчертаха съветниците от коалиция „За Свищов“.

Елена ЧАМУРКОВА

Един коментар за “Коалиция „За Свищов“ с остра критика за първите сто дни на новия кмет

  • 23.02.2016 в 15:02
    Permalink

    Слабо,по-слабо,най-слабо,най-некадърното общинско управление след 10:11:1989год:срам за града и община,където стотици са завършили економика,финанси,счетоводство,застраховане,социално дело,а днес ни управляват сбирнак от незнайно къде образовали се неоБСП/еди-кое-сиДСП/най-слабите-в-страната-ГЕРБ-свищов/изхвърлени-некадърници от-Атака-Герб-Сдс-Ндсв _ во главе с ГенчоЛамбев&Кристиянчо_кучешко_котешки-т.н-ветеринар: искахте #промяна#_това заслужавате_$подмяна$

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!