31 четения

Илия Николов от Иванча написа книга за местната кооперация

89-ГОДИШНИЯТ ИЛИЯ ВЕЛИКОВ НИКОЛОВ ОТ ИВАНЧА НАПИСА КНИГА „ЗА КООПЕРАЦИЯТА В СЕЛО ИВАНЧА”, която бе представена в Историческия музей в Полски Тръмбеш на Трифон Зарезан.

Авторът произхожда от стария Иванчански род Първанови. Будният юноша става стажант дърводелец, след като завършва гимназия, и е активен участник в обществено-политическия живот. И до днес има лично участие във всички по-важни събития в селото, общината и Велико Търново, където работи дълги години, преди да се върне след пенсионирането си в Иванча, за да участва в създаването на ЧЗК „Съгласие”.

През ноември 2012 г. в същата конферентна зала е представена първата написана от Илия Николов книга – „Спомени”. Втората му книга всъщност е естествено продължение на първата, но акцентира върху кооперативното движение в Иванча. Книгата бе представена от Симеон Калчев, председател на ЗКПУ „Изгрев 2000” в Орловец и дългогодишен ръководител в областта на селското стопанство.

Топли думи на уважение и признателност за авторския труд и гражданска позиция казаха много от присъстващите, след което водещият инж. Киро Маринов даде думата на автора. Преодолявайки разбираемото вълнение, той отбеляза, че е написал тази книга като признание на упорития труд на Иванчалии, създали една от първите кооперации преди и след Девети септември в района, и като доказателство за обединяването и сдружаването на българите в интерес на хората. Много от присъстващите в залата получиха с автограф от автора новата му книга.

С пожелания за здраве, дълъг творчески път и нова книга кметът на общината Георги Чакъров изрази възхищението си от неуморното трудолюбие, всеотдайност и родолюбие на „нашия бай Илия”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *