Приложение Полски Тръмбеш

Халил ходжа получава 430 лв. за службата си в Петко Каравелово

Православните свещеници продават свещи за насъщния и заради това не във всяка църква има поп

 

ХАЛИЛ Е НА 36 ГОДИНИ, ИМА ДВЕ МОМИЧЕНЦА, НА 12 И НА ЕДНА ГОДИНА, и със съпругата си Февзие живее в джамията на Петко Каравелово. Той станал ходжа, след като завършил техникум в Омуртаг, но решил, че не иска да кара електрокар, а да се отдаде на религията. Баба му го записала в духовното училище и той завършил със завиден успех. От няколко месеца Халил е ходжата на голямото село и го търсят за разговори както мюсюлмани, така и християни.

В същото време голямата и ремонтирана по проекти православна църква в Петко Каравелово си няма постоянен поп. Както и в цялата търновска епархия, православните свещеници трябва да продават свещи за насъщния и рядко някои получават заплати. Халил ходжа обаче е на 430 лева месечна заплата, която е по трудов договор. Може да не са много, но са сигурни и така той не е принуден да се чувства унизен и беден.

„…Аз съм ходжа от 12 години. Родом съм от село край Омуртаг. Не ми е било детска мечта или призвание да ставам ходжа. Но трябваше да направя избор в живота и реших да науча религията си. Отидох да уча в Русе в духовното училище и изкарах четири години там. После завърших в София и ислямска теология“, разказва Халил ходжа.

Преди да дойде в Петко Каравелово, той е бил ходжа във В. Търново, после в Пловдив в една от най-големите джамии, но изкарал няколко месеца заради парични проблеми. След това напуснал за малко България и ходил на гурбет, за да си оправи бюджета. Събрал пари и върнал дълговете и след това се обадил на районния мюфтия във В. Търново дали има място за него в някоя джамия. Така попаднал в Петко Каравелово.

„…Имаше няколко свободни места, но ние дойдохме в това село. Бях учуден, че има хубава църква, но тук си нямат поп. Сега се водя на заплата към мюфтийството, като ми се плащат всичките осигуровки. Заплатата при нас обаче е по нова точкова система според образованието и според това, което правиш, зависи и от броя на населението. Така по тази система моята заплата е някъде около 430 лева. При нас жените нямат определение като в християнството, където жената на свещеника е попадия. В нашето семейството с детските, с такси от погребения и ритуали се оправяме сносно и не се оплаквам”, разказва Халил ходжа.

НЯМА КАК ДА НЕ ПОПИТАМЕ ЗА ТЕРОРИЗМА, ИСЛЯМИЗАЦИЯТА, БЕЖАНЦИТЕ И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МЮСЮЛМАНСКАТА РЕЛИГИЯ ЗА ГРОЗНИ ЦЕЛИ. На тези въпроси Халил ходжа отговаря така:

„…В нито една религия не се проповядва насилие. Аз не знам какво се влага в понятието ислямизация. В Корана се казва, че ако убиеш някого просто така, все едно си убил много хора или народи. Това, което се показва по медиите за ислямизацията и тероризма, няма нищо общо с религията и искам да го подчертая като млад човек, ходжа и човек, който е останал в държавата си. За мен конспирацията е свързана с търговията с оръжия, но нито една ислямска държава не продава оръжия!“, заяви още Халил ходжа.

За него бежанската вълна, наричана още голямото преселение на народите, е от мъка и бедност, но тези хора са въвлечени в една голяма игра. Заради това Халил ходжа иска да си гледа джамията, хората от селото, да им служи и те да са доволни от него.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *