ДАНС удари банда от 9 корумпирани данъчни при зрелищна операция

Сред отведените са мераклията за шефския пост Пламен Томов и бившият началник Стефан Михайлов

НАЧАЛНИКЪТ НА ОТДЕЛ „КОНТРОЛ“ И КАНДИДАТ ЗА ШЕФСКИЯ ПОСТ В ДАНЪЧНАТА ДИРЕКЦИЯ ПЛАМЕН ТОМОВ И МИРОСЛАВ СТЕФАНОВ ОТ ОТДЕЛ „Събирания“ бяха изведени с белезници вчера при зрелищна акция на ДАНС и спецпрокуратурата във В. Търново. Освен тях спецслужбите са задържали за обяснения още 7 души, сред които и няколко жени. Организираната престъпна група е искала и получавала подкупи от фирми.

Близо няколко часа служители на агенцията обискираха кабинети пред слисаните погледи на служители и клиенти на данъчната дирекция. Накрая от сградата бях изнесени и солидно количество документи. При извеждането му с белезници Пламен Томов заяви, че не може да коментира. Той бе временен шеф на дирекцията и участва в конкурса за шефското място, който обаче преди броени дни бе спечелен от Ивайло Здравков.

ПО ВРЕМЕ НА ОПЕРАЦИЯТА СА БИЛИ ПРЕТЪРСЕНИ 13 КАБИНЕТА В СГРАДАТА, 19 ДОМАШНИ АДРЕСА И 8 ЛЕКИ КОЛИ, ИЗВЪРШЕНИ СА 9 ЛИЧНИ ОБИСКА. При тях са били иззети достатъчно документи, които доказват престъпната дейност на бандата в една от най-важните държавни институции. При разследването са използвани различни способи за събиране на доказателства, включително и СРС-та.

Сградата, където се намира и НАП, бе отцепена от полицията през целия ден
Сградата, където се намира и НАП, бе отцепена от полицията през целия ден

В КРАЯ НА ДЕНЯ ВЧЕРА СТАНА ЯСНО, ЧЕ ЗА 24 ЧАСА СА ЗАДЪРЖАНИ ВСИЧКИТЕ 9 ДАНЪЧНИ СЛУЖИТЕЛИ. Сред тях освен Пламен Томов и Мирослав Стефанов са бившият данъчен шеф Стефан Михайлов, кандидат за кмет на В. Търново и сега общински съветник, началникът на отдел „Селекция” Петя Николова, началникът на отдел „Ревизии“ Мариета Дамянова, на отдел „Обжалване“ Румяна Пенчева и тримата редови данъчни инспектори – Любомир Иванов, Иван Конов и Младен Векилов. Работата по скандалното разследване е под ръководството освен на МВР, ДАНС и спецпрокуратурата и на директора на НАП Бойко Атанасов.

 

СЦЕНАРИЯТ ОТПРЕДИ 6 ГОДИНИ СЕ ПОВТАРЯ, НО АКЦИЯТА СЕГА НЯМА ИМЕ

 

ТОЧНО ПРЕДИ 6 ГОДИНИ, САМО ЧЕ НА 17 ФЕВРУАРИ, ПРИ ТАКАВА ЗРЕЛИЩНА АКЦИЯ БЯХА АРЕСТУВАНИ ТРИМА ДАНЪЧНИ СЛУЖИТЕЛИ, плюс Анелия и Младен Милкови, а дни по-късно тя бе открита обесена в килията си в следствения арест. Тогава бившият МВР шеф Цветан Цветанов кръсти акцията „Недосегаемите“. Шест години по-късно осъдени от онази афера няма, а част от обвиняемите продължават да са клиенти на спецсъда. През юли 2015 г. четирима от аферата „Недосегаемите” воглаве с Младен Милков бяха оневинени и бе съобщено, че няма да ходят на съд. Апелативният специализиран съд направи на пух и прах колегите си, които трябва да кажат какво ще стане с другите шестима обвиняеми. С определение от 29 юни м.г. Апелативният специализиран наказателен съд в София окончателно отказва на прокуратурата да ходят на съд соченият за тартор на обявената за организирана престъпна група от 10 души за източване на ДДС Младен Милков и отстранените от работа данъчни служители Елкенева, Николов и Георгиева. В съдебното определение, което не подлежи на обжалване, съдът разпорежда на спецпрокуратурата да каже какво ще става с останалите шестима от мегаделото – Кoлю Милков, Мapия и Пoлинa Tpъвнeви и бившитe дaнъчни cлyжитeли Кpacимиp Чeнeв, Плaмeн Чaнгoв, Пeтъp Пeтpoв.

Пачки с пари са иззети при обиските вчера Сн. Пресцентър прокуратура
Пачки с пари са иззети при обиските вчера
Сн. Пресцентър прокуратура

След дълго разследване във В. Търново делото от над 600 страници обвинителен акт бе изпратено в Спецпрокуратурата и после в спецсъда преди три години. Преди година пък бе прекратено заради нарушено право на защита на подсъдимите, но така и без да тръгне по същество. След връщане на прокуратурата трябваше да бъдат отстранени куп процедурни гафове, което обаче не е направено. След това четирима от разследваните пет години търсят справедливост от Апелативния спецсъд. Все още се чака прокуратурата да напише обвинения в данъчни престъпления за над 9 млн. лв. на останалите шестима, които вече не са в организирана престъпна група.

Нели СУКОВА

loading...

9 коментара за “ДАНС удари банда от 9 корумпирани данъчни при зрелищна операция

 • 25.02.2016 в 12:09
  Permalink

  Нели, по леко с епитетите, нищо че за вестниче на Пеевски работиш…”Мераклията” за ШЕФ на ТД НАП Велико Търново, Пламен Томов е един от най-способните, подготвени професионалист за това място. Честен човек без политически гръб, минал през цялата ерархична структура на НАП за да достигне това място. Но явно е доста неудобен на тарикатите от ГЕРБ и ДПС , както и на месния феодали, които смятат в близките 4 години да точат европроекти и обществени поръчки , чрез “бушонски” фирми. И целия този фарс срещу Пламен е разчистване на пътя към “усвояването”. А за назначения Иво Здравков всички знаят, че е “калинка” която да изпълнява нареждания и ще е в услуга на краденето.
  Репресиите от 1950-та година се връщат на мода.

  Отговор
 • 25.02.2016 в 13:25
  Permalink

  Една техническа неточност в статията В КРАЯ НА ДЕНЯ ВЧЕРА СТАНА ЯСНО, ЧЕ ЗА 24 ЧАСА СА ЗАДЪРЖАНИ ВСИЧКИТЕ 9 ДАНЪЧНИ СЛУЖИТЕЛИ????? Всичките 9 от кои? Всичките служители на НАП или “всичките от т.н.банда? “

  Отговор
 • 25.02.2016 в 13:44
  Permalink

  по-нескопосана статия не бях чел! егати журналистиката! Азбре подгответе се малко преди да “пишете”, бе драскачки!

  Отговор
 • 25.02.2016 в 16:41
  Permalink

  Ако всички подобни арести са такива, значи става въпрос за чисто уреждане на сметки и омаскаряване на неудобни служители. Нормално е при така поднесена новина, на национално ниво хората да си кажат: “Ееееееее, най после да пипнат някого…”… И е нормално, понеже не познават хората! После върви разправяй, че нямаш сестра! Аз също познавам ПламенТомов и глупостите, които сте написали, изкарвайки го пред незапознатия читател като рекетьор, показват повърхностна и лоша журналистика или поръчка на властимащите!

  Отговор
 • 25.02.2016 в 17:28
  Permalink

  Ало, по-кротко с епитите. Докато не се покажат доказателства, не може така да хулите човек. “Мераклията” …май вие сте мераклийка за друго…

  Отговор
 • 25.02.2016 в 21:12
  Permalink

  Тази статия е срам за майстора. Трябва да има морал! Пълно безумие и търсене на ефтинина сензация! Само разследващите органи при наличие на безспорни доказателства, може да си позволят до наричат този, или онзи “бандит”!

  Отговор
 • 26.02.2016 в 15:11
  Permalink

  Очарователно тъпа и преднамерена статия. Изумявам се колко глупости могат да се съберат в една страница текст….

  Отговор
 • 29.02.2016 в 21:18
  Permalink

  Че аз не видях квалификации,а думата мераклия ми хареса,защото той е бил кандидат за баш директор и какво му е лошото ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *