5 четения

Инвалиди готвят стачка срещу промените за освидетелстване на хора с увреждания

Опасяват се, че новата система ще увеличи корупцията в социалната сфера

 

ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В ОБЛАСТТА СЕ ВКЛЮЧВАТ В НАЦИОНАЛНАТА ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ПРОМЕНИТЕ ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ ЗА ИНВАЛИДНОСТ. Те са категорично против плануваната нова система за удостоверяване на неработоспобност, която изключва ТЕЛК-овете като решаващ орган в този процес. Инвалидите смятат, че ако идеите на социалното министерство влязат в сила, това ще накърни правата им, гарантирани от Конвенцията на ООН за правата на хора с увреждания, повиши корупцията в сферата и ще влоши стандарта им на живот.

„ИСКАМЕ ДА СЕ ЧУЯТ НАШИТЕ ВИЖДАНИЯ ЗА ГОТВЕНИТЕ ПРОМЕНИ. Никой не ни е дал думата по въпроса. Обявяваме се срещу налагащата се практика да бъдем изолирани от сложния процес на бъдещи промени, касаещи самите нас”, заяви Станислав Добрев, представител на Съюза на инвалидите в област Велико Търново. Той припомни, че поведението на правителството изцяло противоречи на нормите от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която им гарантира възможността за активно участие в процеса на взимане на решения относно политиките и програмите, които ги засягат. Станислав споделя мнението на останалите хора с увреждания в България, които смятат, че новият начин за съставяне на експертиза за работоспособност е пореден опит за административно регулиране на броя на хората с увреждане в зависимост от възможностите на Националния осигурителен институт.

ПЛАНУВАНИТЕ ПРОМЕНИ ПРЕДВИЖДАТ ТЕЛК-ОВЕТЕ ДА ОТПАДНАТ, а всеки лекар с определен стаж и квалификация да може да съставя експертизи.

Медиците ще получават средства за тази допълнителна работа, а комисиите по освидетелстване стават две: медицинска и социална. Дали даден човек може да работи и в каква степен, ще решават социалните дирекции. Лекарите само ще определят степента на увреждането му. „Отпадането на ТЕЛК-овете ще се отрази много зле на хората. Ще се увеличи корупцията, не че сега я няма, но тогава ще бъде много по-голяма”, допълва Йотка Вълева, която също членува в Съюза на инвалидите в област Велико Търново.

Двамата твърдят, че определянето на работоспособността от НОИ е недопустимо, тъй като служителите на това звено ще правят оценка само по документи, без личен контакт с лицето. „Според новите промени другата комисия – от социалните дирекции, трябва да определи какви нужди имат хората с увреждания – интеграционни добавки, лекарства, помощни средства. Ние смятаме, че нейна функция трябва да е да организира процеса на квалификация и преквалификация, да определя подходящите работни места за хора с увреждания и да съдейства за адаптиране към работното място”, заяви Йотка.

Станислав обясни, че не е добре обмислено и намерението за обезпечаване на инвалид, ако остане без работа. И допълва, че ако се стигне до стачка, тя ще е първата, защото досега инвалиди на протест не са излизали.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Инвалиди готвят стачка срещу промените за освидетелстване на хора с увреждания

 • 15.03.2016 в 22:07
  Permalink

  60% от парите за пенсии в осигурителния институт идват от данъците от държавния бюджет това се получи , защото всички правителства за 15 години, от 2000 г. до сега намаляваха с общо 14% осигурителните вноски към НОИ с аргумента за създаване на нови работни места от бизнеса (което не се получи), в резултат на което от 2000г. до края на 2015г. драстично се увеличи дефицитът на НОИ ,който е над 43 милиарда лева.
  Хората с увреждания бяха превърнати в изкупителна жертва на сгрешената държавна политика в осигурителната системата, а за виновни бяха обявени лекарите от ТЕЛК.

  Отговор
 • 21.03.2016 в 12:51
  Permalink

  Черната дупка на НОИ , ранното пенсиониране на някои служители.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!