5 четения

Търновският кмет Даниел Панов оглави Националното сдружение на общините

КМЕТЪТ НА СТАРАТА СТОЛИЦА ИНЖ. ДАНИЕЛ ПАНОВ БЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ).

Това стана с пълно мнозинство на заседание в Пловдив, а изборът бе обявен от досегашния председател Тодор Попов, който е определил търновския управник като „търпелив“ и „куражлия“ и е призовал колегите си да му помагат в работата му като шеф на изпълнителния орган на сдружението.

Даниел Панов е благодарил на делегатите за гласуваното му доверие с думите: „Имам куража, защото съм офицер, минал съм през различни сфери на работа. Показахме, че НСОРБ е сила и винаги сме били такава през последните 20 години“, подчертал още той. И е поел ангажимент да работи за каузите, завещани му от предишния мандат, както и да набелязва нови. „Ще работя с твърда ръка и позитивизъм, доверието се изгражда, да направим своите градове по-добри места, няма да ви предам“, е заявил още кметът на Велико Търново пред форума.

В рамките на предходния общински мандат инж. Даниел Панов беше сред най-активните членове на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, както и представител на Сдружението в комитетите за наблюдение на оперативните програми „Регионално развитие“ 2007 – 2013 и „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

За този период той е участвал в работата на множество заседания на двата комитета за наблюдение и активно е отстоявал позициите и предложенията на общините за ефективно управление на средствата по тези две оперативни програми.

В този период в рамките на комитетите бяха осигурени над 150 млн. лв. допълнителен ресурс за резервните общински проекти по старата ОП „Регионално развитие“. Освен това беше одобрена новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, подготвена е и приета цялата нова поднормативна уредба за създаване на междинните звена в 39-те големи общини и разработване и изпълнение на инвестиционните им програми.

С участието на Панов бяха положени всички възможни усилия за запазване на 28-те града от четвърто ниво като бенефициенти на ОП „Региони в растеж“, сред които Велико Търново, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен и други, а достъпът на всички общини до секторните приоритетни оси на програмата е бил разширен.

Освен в комитетите за наблюдение Даниел Панов е участвал и множество работни групи и срещи с централната власт за подобряване нормативната уредба за общините и осигуряване допълнителни финансови ресурси за новите общински отговорности.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!