2 четения

Въпреки новото депо за битови отпадъци бездомните кучета още тревожат ловците

МОДЕРНОТО РЕГИОНАЛНО ДЕПО ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ В ШЕРЕМЕТЯ УВЕЛИЧИ СКИТАЩИТЕ КУЧЕТА. Доскоро популацията им беше ограничена в сметището, но новите технологии за обработване на отпадъците прогони кучетата в горите и по полетата, за да търсят храна, признаха ловците от дружина „Ивайло”, чиито ловни полета се намират в землищата на Шереметя и Малки чифлик. Ловците обясняват още, че тези, превърнали се в истински хищници, са се обединили в глутници и преследват дивеча. От набезите им страдат най-вече малките на дивите животни и има опасност това да доведе до намаляване на популацията на дивите прасета, на сърните и на зайците, които и без това са малко в този район.

Сред хищниците в землището на Шереметя най-много са безстопанствените кучета. Чакалите са малко и ловците смятат, че са се справили с тях. Дружината няма големи проблеми и с лисиците, които продължават да намаляват. Освен скитащите кучета поразии нанасят и свраките, които пречат за увеличаването на пернатия дивеч.

След приключването и на ловните излети за фазани в края на февруари ловците от дружина „Ивайло” ще се съсредоточат върху регулирането на числеността главно на скитащите кучета и на свраките. Това ще е задача най-вече на определените за такъв лов Петър Цънев, който е председател на дружината, Йордан Гочев, Диан Георгиев, Йордан Чолаков, Ангел Ангелов и Йордан Атанасов.

Милка ДЕНЕВА

Един коментар за “Въпреки новото депо за битови отпадъци бездомните кучета още тревожат ловците

  • 26.02.2016 в 16:32
    Permalink

    Ами нали са ловджии – да започнат хайки за кучета!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *