martineli

martineli

Наливат 30 млн. лв. в базалтови кариери край Върбовка

Емануил Манолов: „Очакваме по 70 – 80 хил. лв. от концесионни такси да постъпват в община Павликени”

КРАЙ ПАВЛИКЕНСКИТЕ СЕЛА ВЪРБОВКА И ДИМЧА ЩЕ ДОБИВАТ БАЗАЛТ. ЦЕННАТА СУРОВИНА СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА МАГИСТРАЛИ И ДАЖЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕСТВА СТОМАНАТА. След множество обществени обсъждания, перипетии и дела двете кариери в района все пак ще заработят. “Правят се подробни устройствени планове, очакваме в местната хазна да влизат годишно около 70 – 80 хил. лв. под формата на концесионни такси. За района е добре и това, че се създават заетост и работни места“, коментира вчера кметът на Павликени Емануил Манолов.

Освен колосалната инвестиция от почти 30 млн. лв. се отварят и над 70 нови работни места. Средствата са на софийското дружество “Петрургия” и русенската “Пътстройинженеринг”.

Според проучвани край Върбовка се намират единствените на Балканския полуостров залежи на базалт с много високо качество. Добиваната суровина ще се използва за трошени фракции, както и във вид на отлети декоративни тела за настилки и облицовка. Базалтът е много устойчив и се използва и за производство на специални бетони.

Преди дни са приключили последните проучвания на кариерата. Извършено е пробно взривяване, за да се установи дали експлозиите ще вредят на къщите в селището и дали ще има замърсяване на въздуха и питейната вода. Анализите са показали, че няма опасност за населението, сградите и природата. Готови са проектите за елзахранването на обекта и за прокарването на околовръстен път.

Находището на базалт се намира на около 2 км в западна посока. Неговата разработка тепърва предстои, но първоначалните проучвания сочат, че там има находища на базалт, достатъчни за активна експлоатация поне за 25 години.

ПО ПЛАН НАД 1200 ТОНА БАЗАЛТОВ КАМЪК ЩЕ СЕ ДОБИВАТ ДНЕВНО КРАЙ ВЪРБОВКА, КЪДЕТО ЩЕ МИНЕ И ТРАСЕТО НА АВТОМАГИСТРАЛА “ХЕМУС”.

Заради базалта във Върбовка и Димча бе организиран референдум. Хората гласуваха против, но бившият областен управител Георги Рачев обжалва резултатите заради процедурни нарушения. Така се стигна и до намесата на Темида в казуса, но делата вече са приключили и няма пречка кариерите да заработят.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

loading...

4 коментара за “Наливат 30 млн. лв. в базалтови кариери край Върбовка

 • 28.02.2016 в 14:10
  Permalink

  Преди две-три години в селата Димча и Върбовка, общ. Павликени, беше проведен референдум по този въпрос и населението на двете села отхвърли това предложение и Общинската избирателна комисия реши в полза на гражданите. Тогава ставаше въпрос за някаква кариера. Никой не спомена нищо за толкова скъп и качествен инертен материал.
  В информацията се споменава, че инвеститорът ще вложи в проекта 30 милиона лева. Какво ще направи нза тези 30 милиона? Ще си закупи оборудване за разработване на кариерата?? Ще си купи взрив да взривява?? Нали срещу тези разходи инвеститорът ще продаде на Държавата скъпия инертен материал?? Т.е. с приходите от подземните богатства на двете села, “инвеститорът” ще развие дейност за 30 милиона, като същевременнио, ще поиска да му се възвърнат тези капиталови вложения, примерно за десет години.
  Какво дава инвеститорът на населението? Ракрива 70 работни места, предполагам за средна работна заплата, която се калкулира като разход на фирмата, в произведения от нея инертен материал. Община Павликени за 25 години ще получи бонус от концесионни такси около милион и осемстотин хиляди до два милиона…, които също ще бъдат като разход на фирмата, калкулирани в цената на инертния материал.

  Пита се в задачата: какво пречи на община Павликенида да регистрира едно дружество с обществено-полезен капитал и сама да разработи находището, като ползата остане за населението на двете села??
  Кой ще се осмели да се противопостави на такова действие??

  Каква е освен това, европейската практика при подобни случаи??

  Може би както при случая със златото на “Дънди прешъз” ли??

  Отговор
 • 28.02.2016 в 15:14
  Permalink

  Областният управител загуби делата и референдума е валиден, но кой му пука? Нали на всеки 7 минути 20 тонни камиони няма да минават до къщата на кмета, а до къщите на хората. Тази епопея е символ на безхаберието и корупцията.

  Отговор
 • 01.03.2016 в 11:43
  Permalink

  Това е безумие! Това е престъпление не само срещу населението на общината, но срещу човечеството, защото се унищожава ПРИРОДАТА, унищожава се ПЛАНЕТАТА!!! Заради алчността на група хора.
  Опомнете се! Мислете за децата и внуците си!

  Отговор
 • 24.03.2016 в 22:58
  Permalink

  На хората от региона никои не е обяснил какви ще са последствията от кариерите. Миналата седмица са ги предупредили да не употребяват водата от чешмите си защото е с повишено съдържание на нитрати и кои знае какви химии . След водата сигурно ще пострада и въздуха от взривовете и трошенето на базалта. Но народа СПИ.— Хей какво ще оставим на децата си.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *