2 четения

„Топлофикация ВТ“ три пъти заявява инвестиции, за да топли града с отпадъци

40-те млн. лв. за инсталацията обаче не са предвидени в тазгодишната им програма за вложения

ТРИ ПЪТИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА „ТОПЛОФИКАЦИЯ“ Е ЗАЯВЯВАЛА ПРЕД ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНВЕСТИЦИОННИТЕ СИ НАМЕРЕНИЯ да изгради завод за сортиране на отпадъци, с които да топли великотърновци и да намали сметките им, заяви вчера кметът на общината Даниел Панов. Това стана в отговор на питане на съветниците от БСП какво се случва с проекта, след като за създаването на съоръжението в края на януари тази година бе одобрен от местния парламент план за застрояване и промяна предназначението на земята. Градоначалникът цитира входящите номера на три писма, потвърждаващи и инвестицията от 40 млн. лв., както и на почти 200 нови работни места.

Докато съветниците се събират по комисии и сесии да дискутират казуса обаче, инвеститорът се оказва, че не планира тази година да прави каквото и да е. „Нямаме го като приоритет тази година. Не си говорим с общината. Нямам официален отговор от тях, че са гласували и са ни позволили да правим нещо“, коментира директорът на дружеството Венцислав Димитров.

Преди това обаче общинският имот край Шереметя бе предоставен на топлоцентралата. Даниел Панов обясни пред съветниците вчера, че от дружеството са оферирали да направят модерна система за оползотворяване на отпадъците. Според изчисления на фирмата качественото оползотворяване на градския боклук ще доведе и до намаление на такса смет. Отделно около 30 на сто от населението на болярския град, което се топли на парно, ще има ниска цена на енергоносителя. Централата планува да добива половината от енергията, с която работи, от дървесен чипс, останалото да идва от отпадък, а минимална част – от природен газ.

Заради липсата на адекватна комуникация между частната фирма и общината обаче нито кметът Панов, нито Общинският съвет, който си губи времето по сесии и комисии да разглежда въпроса, е наясно какво точно и кога ще се случва.

С. НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *