Експерти обсъждаха във Велико Търново Закона за културното наследство

Местната власт да има повече правомощия при опазване паметниците на културата, поискаха участниците в дискусията

НАЦИОНАЛНИЯТ ИНСТИТУТ ЗА НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО (НИНКН) ДА СЕ ДЕЦЕНТРАЛИЗИРА, А МЕСТНАТА ВЛАСТ ДА ИМА ПОВЕЧЕ ПРАВОМОЩИЯ при опазването на сградите, които са паметници на културата. Това решиха на отрит форум във Велико Търново представители на държавата и общините, както и юристи, архитекти, музейни работници и експерти по културно-историческото наследство.

Кръглата маса се проведе в събота в старата столица и бе инициирана от заместник-председателя на парламента и депутат от „Реформаторския блок” Иван Иванов, който е един от вносителите на промените в Закона за културно-историческото наследство, и колегата му депутат Вили Лилков. В дискусията се включиха още парламентаристът от ГЕРБ Евгени Стоев, областният управител проф. Пенчо Пенчев, заместник-кметовете на старата столица Ганчо Карабаджаков и проф. Георги Камарашев, както и водещи архитекти. Предложенията им ще бъдат обсъдени, а депутатите Иван Иванов и Вили Лилков се ангажираха да ги обобщят и да ги внесат за разглеждане, преди законът да бъде гласуван на второ четене в парламента, което се очаква да стане на 7 март тази година. Подобни открити дискусии са се провели единствено в София, предстои такава и във Видин, стана ясно още по време на форума във Велико Търново, който бе оценен като пример за единство между политическите сили по важни обществени каузи, каквато е опазването на архитектурно-историческото наследство.

„Промените в закона минаха на първо четене, но предстои да изгладим по-важните от тях. Такъв спорен момент е т. нар. „мълчаливо съгласие”, което означава, че ако в законоустановения срок съответната институция не се е произнесла с решение, се приема, че е дала положително становище”, обясни Иван Иванов. По думите му предлаганият срок от 2 месеца е кратък, затова вносителите ще го коригират на 4 месеца. Друга промяна предвижда обектите, които нямат статут на културни ценности, да преминат в компетенциите на местните власти. Освен това се предлага и общините с териториално деление да създадат специализирани звена от наличната администрация с експерти, които отговарят на законовите изисквания за извършване на дейности по консервация и реставрация. Основната цел е да се преодолее забавянето от страна на НИНКН на преписки, които се обработват в срокове, далеч надхвърлящи установения срок, а това предизвиква множество проблеми пред местната власт и възпрепятства изпълнение на инвестиционни проекти и аварийни дейности.

“Сред тези общини ще бъде и Велико Търново, където има капацитет от експерти и архитекти. Идеята е да се отпуши процесът, но има риск да се заобиколят експертизите, затова ще търсим най-доброто решение”, подчерта още зам.-председателят на парламента. Според депутата Евгени Стоев пък въвеждането на мълчаливото съгласие е много добро решение. Така хората няма да чакат прекалено дълго институциите, които по думите му понякога са много лениви в произнасянето си.

„ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЦЕНТЪР НА ЕДНА ИЗНЕСЕНА СТРУКТУРА, В ЧИИТО КОМПЕТЕНЦИИ ДА БЪДАТ КОНСЕРВАЦИЯТА И РЕСТАВРАЦИЯТА на паметниците на културата. Тук от години работят експерти и специалисти, които постоянно комуникират с НИНКН и знаят колко трудно се работи. Тук имаше подобно звено преди три години. Нека децентрализацията да е свързана с районите, богати на културно-историческо наследство”, призова зам.-кметът Ганчо Кабараджаков и припомни, че общината е една от малкото, дигитализирала своя архив на културно-историческо наследство. Всички участници в дискусията призоваха това да стори и самият НИНКН, под шапката на който са около 40 000 паметници на културата от местно, национално и световно значение в цялата страна. Част от тях обаче са променили статута си, други вече не се водят културни паметници и това също ще се отрази на инвестиционните намерения и проектите за ремонти.

ПО ВРЕМЕ НА ДИСКУСИЯТА БЕШЕ ПРИПОМНЕНО, ЧЕ ОЩЕ ОТ 2012 Г. КМЕТСКИЯТ ЕКИП НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАБОТИ ЗА ОПАЗВАНЕ на архитектурно-музейния резерват в старата градска част, който включва над 1500 индивидуални паметници на културата. На следващата година общината постигна договорка с Националния институт за недвижимо културно наследство за улесняване и съкращаване на процедурите по одобрение на проектите за реставрация и консервация на старите къщи. Със съгласието на служебния премиер Марин Райков бяха разкрити две щатни бройки за експерти от общинската администрация, които периодично да съгласуват с НИНКН разработките, за да се избегне забавянето. Следващият кабинет обаче прекрати този работещ механизъм, с чиято помощ бе изготвен и проект за фасадни реставрации на груповия ансамбъл от сгради по ул. „Велчо Джамджията”. Този план бе одобрен от НИНКН и улесни собствениците на сгради – паметници на културата, да ги ремонтират…

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *