Новини

Женският месец ще бъде предсказуемо непредсказуем, валежите над нормата

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 2 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 10 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 42 мин. Фазите на Луната през месеца са: 2.03. – последна четвърт, 9.03. – новолуние, 15.03. – първа четвърт, 23.03. – пълнолуние, 31.03. – последна четвърт. Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 6 ч. и 30 мин.

 

Климатична справка: През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30.

Прогноза: Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9, а в планините – между минус 7 и минус 2. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв. м, в планините – между 60 и 100 л/ кв.м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 7 и минус 2, а най-високите – между 20 и 25.

Март ще започне с топло, но променливо време. Облачността ще е значителна и на места в страната ще има валежи от дъжд. През периода 3-5-ти отново ще има валежи от дъжд, на места значителни. Температурите ще се понижат и на места в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от десетдневието температурите ще се повишат. В края на периода на много места отново ще има валежи. През първата половина от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Времето ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд. С понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от периода ще настъпи относително повишение на температурите. Вероятност за валежи има около 18-ти март. И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. Често ще има превалявания, предимно от дъжд. Относително по-топло ще бъде в средата на периода, а в края на месеца отново температурите ще се понижат.

 

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *