martineli

martineli

Четири свищовски села правят проекти с румънски селища

На официална церемония в гербовата зала на общината в присъствието на кмета Генчо Генчев кметовете на четири свищовски села подписаха партньорски споразумения с колегите си от Румъния. Селата Морава, Ореш, Овча могила и Алеково ще работят съвместно по проекти по програма “INTERREG Румъния – България 2014 – 2020”. С подписването на документите целим населените места от общината да придобият истински европейски облик и повишаване на жизнения стандарт на населението, заяви кметът Генчев.

Кметът на Морава Георги Георгиев подписа със Стефан Мисирджик, представител на Петрошани. Проектът на двете населени места е под наслов „Трансгранично обучение и мултикултурализъм”.

Целта е чрез създаването и оборудването на образователни центрове за извънкласни дейности да се ангажира вниманието на учениците. “Артистично и интеркултурно образование от двете страни на река Дунав” е проектът на Бужоро и Ореш, като подписи сложиха Джика Сърбо и Любомир Иронов. Основната цел на съвместния проект също е образователна.

В областта на здравеопазването са другите два проекта. Пеца Виорел от Концещи и Нели Великова, кмет на Овча могила, подписаха проект, който има за цел създаване и оборудване на амбулатория за индивидуална и групова практика за първична и специализирана медицинска помощ. Аналогична е целта на проекта, подписан от кмета на Алеково Димитър Василев и колегата му Флорика Барбулеско, кмет на Уда Клокочиов.

Александър ШАБОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *