Един ден във Втора хирургия на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Един ден във Втора хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

Публикувана на: 01.03.2016г. 6262 прегледа
Д-р Иван Манчев: „Имали сме и имаме много успехи, случват се и неудачи, но всичко посрещаме заедно, в екип”

СЕМЕЙСТВОТО НА ВТОРА ХИРУРГИЯ ВКЛЮЧВА ШЕСТИМА ЛЕКАРИ, 10 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ЧЕТИРИ САНИТАРКИ. ПРЕЗ ЗЛАТНИТЕ ИМ РЪЦЕ ПРЕМИНАВАТ ГОДИШНО 1000 ЧОВЕКА, от които около 200 деца. В сектора се лекуват пациенти от 0 до 18 години с вродени заболявания на предната коремна стена, гастроинтестиналния тракт, външни полови органи, травми на меките тъкани, гръден кош, корем и леки термични травми. Специалистите в отделението са първите медици в областта, приложили лапароскопската хирургия и диагностика на коремните заболявания, жлъчните болести и хроничната язва.

Обслужват и пациенти над 18-годишна възраст с остри и хронични общохирургични заболявания. Натовареността във Втора хирургия никога не намалява, но отличните резултати са безкомпромисно доказателство за работата на професионалистите в него.

Отделението е създадено на 1 юни 1988 година на базата на бившето детско хирургично отделение в областната болница. Тогава с конкурс за негов началник е избран д-р Иван Манчев, който 27 години работи в тази структура. „Отделението си запази статута за обслужване на детския контингент и същевременно разшири своята дейност в областта на общата хирургия. Колективът, който сформирахме, беше от млади хора, но успяхме да се сработим много добре. Имали сме успехи и неудачи, но запазихме един основен принцип, без който съвременната хирургия не може – екипността, тя е най-важна, за да има успеваемост.

СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕТО СИ ТОЙ ПРЕДАВА ЩАФЕТАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛЕНИЕТО НА Д-Р НИКОЛЕН СТОЙНОВ. „Когато бях назначен за началник, започнах работата си с идеята да задържа нивото и авторитета на Втора хирургия и да ги доразвия. Ние бяхме първите, които започнахме да правим лапароскопски операции. Покриваме всички видове спешна хирургия, не сме имали случаи да търсим екипи, които да пристигат тук с реанимобили, хеликоптери, за да извършват на момента спешна операция. Налагало се е само след оказването на първа помощ от нас, защото болницата няма възможност да се грижи за специфични тежки случаи, да бъдат транспортирани в друго лечебно заведение”, споделя д-р Стойнов.

Хирургът разказа как започва всеки техен работен ден.

„Събираме се в лекарската стая рано сутринта целият персонал, нощната сестра и дежурният лекар. Те ни информират какво се е случило и дали има приети. Тогава решаваме как ще процедираме за деня. Ако няма спешни случаи, започваме плануваните операции. Преди това обаче отиваме на визитация. Ако излезе нещо спешно, не извършваме плановите операции и се дава приоритет на тези, които не търпят отлагане. Работният ден приключва към 14:00 часа. Сестрите получават от нас указания и започват да прилагат назначенията”, обясни той. Годишно във Втора хирургия се правят 850 – 900 операции, процент над средния за цялата страна.

„Хората са доволни от нашата работа. В ЗНАК НА БЛАГОДАРНОСТ МНОГО ПАЦИЕНТИ СА НАПРАВИЛИ ДАРЕНИЯ НА ОТДЕЛЕНИЕТО”, разказа д-р Стойнов.

ТРЕВОГИТЕ НА ЛЕКАРСКИЯ ЕКИП СА ПОРОДЕНИ ОТ НЕДОФИНАНСИРАНЕТО НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ И ЛИПСАТА НА МЛАДИ КАДРИ.

„Сегашната система е взета от Австралия, страна с много висок стандарт на живот. Там обаче няма проблем с финансирането на клиничните пътеки”, казва д-р Манчев. „При нас нещата стоят по друг начин. Например за пациент, тежко болен, с перитонит, ще получим до 2500 лева от здравната каса, а по лечението му ще похарчим в някои случаи до 20 000 лева. Трябва да преливаме средства от други пациенти, за да покрием остатъка, а това е недопустимо. Как с тези пари да успеем да излекуваме пациентите, да излезем на чисто и да останат средства за заплати на лекарите?”, допълва д-р Стойнов. Той и колегите му смятат, че е нужен рестарт на здравната система, но без резки промени. Медиците са притеснени също, че няма на кого да предадат знанията и опита си, защото младите лекари избират да работят в чужбина. Лъч надежда внася пристигането на млад хирург, който ще започне да се обучава в звеното на 1 май.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Един ден във Втора хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”"

 • 03.03.2016 в 5:39

  Strahoten ekip!!

  Отговор
 • 03.03.2016 в 7:16

  Истински екип от професионалисти !
  И преди всичко ХОРА,които никога не отминавават без да ти обърнат внимание.
  Специални поздрави на Д-р Толеков,един истински профрсионалист и човек !

  Отговор
 • 23.03.2016 в 17:10

  Не могат да направят една операция за изтехляне на кръв от съсирес при инсулт какви хирурзи са това,Мой близък почина защото умуваха дали да го транспортират до Сф с линейка вместо да има кой да му направи операцията издъхна човека от чакане в тъпата болница „Ст.Черкезов“ В Търново.Преди е имало май хирург но си е отишъл който можел да направи такава операция сега няма и просто моят близък сега щеше да е жив,а не да гние в гроба от месец близо срамота само приемат хората без да могат да ги лекуват при спешни случаи и после хоп може ли органите ааааа не може тъпаци такива.Убихте моя близък защото сте прокудили единтсвения мозъчен хирург скоро 2014 или 15 г.вместо да се опитате да го задържите изроди.

  Отговор
 • 30.06.2016 в 0:11

  Да,Д-р Стойнов изглежда свестен човек и добър професионалист,но не мога да си обясня защо след извършената от него операция,същата нощ санитарката ми връчи подлогата,а от стаите на „ДЕЖУРНИТЕ“ лекар и мед.сестра се чуваше мощно хъркане,докато майка ми умираше!А аз, Тъпака,плахо чуках по вратите им и с извинение за прекъснатите им сънища,ги МОЛЕХ да ПОМОГНАТ!ОТВРАТЕН СЪМ!!!Когато минавам с колата по кръговото кръстовище до болницата,съм се зарекъл да не поглеждам натам!

  Отговор
 • 19.01.2017 в 16:30

  ВЕЛИКИ!!!…Само това определение мога да дам за екипа от Втора хирургия на Търновската болница!Златните ръце на д-рМанчев-които безпогрешно поставят диагнозата за секунди/Прекланям му се/Сърдечното и топло отношение и внимание от д-р Стойнов, професионализма на любимият ми д-р Толеков /много му приляга да се казва д.р ТоЙлекУва и на целия персонал-сестри, санитарки-обичат си професията, пациентите и с удоволствие работят неблагодарната си работа. Но към сигурна, че който е бил на лечение при тях-никога няма да забрави професионализма, отношението към болния и резултатите след престоя при тях!!! Вие сте най-великите! Добре,че ви има! Поклон и благодарност за цял живот пред всички вас от Втора хирургия-Велико Търново. Направихте ме отново човек, който може освен да е пълнооценен за себе си-да е и полезен на другите, около него!!!

  Отговор
 • 03.03.2019 в 21:10

  Прекрасен човек и професионалист е д-р Иван Манчев. Благодарение на неговия професионализъм се радвам все още на живота . Поклон , дълбог поклон ! Пожелавам на него и на целия му екип много здраве и префесионални успехи!

  Отговор
 • 04.03.2019 в 19:47

  Страхотен екип – от главния лекар до санитарките. Поеха ме по спешност с гноен перитонит и гангрена и направиха чудо – вече съм почти напълно възстановен благодарение на златните ръце, грижите и професионализма на работещите в отделението и лично на д-р Стойнов. Бъдете благословени!

  Отговор
 • 21.03.2019 в 13:05

  Хубусници са там – 2-ра хирургия, има и един Пашов – с лайняна пръчка да не го сочиш дори

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!