Обръщение на Даниел Панов, Кмет на община Велико Търново

Уважаеми граждани на община Велико Търново,

За мен е истинска чест и огромно удоволствие да Ви поздравя с националния празник на Република България – 3 март.

С подписването на мирния договор в Сан Стефано преди 138 години България възкръсва и се завръща на политическата карта на Европа и света.

Изстрадалият векове наред български народ с ентусиазъм и огромни надежди поставя устоите на Третата българска държава.

Велико Търново има свое особено важно място и принос в този държавотворен процес. Градът, който векове наред е бил упование и надежда на всички българи, приютява Учредителното събрание и гордо дава името си на Първата българска конституция.

Освобождението на България е резултат от военен и политически акт на Великите сили на XIX век. Българската свобода обаче не е подарък, а изстрадано достижение на българския народ, който и в най-непрогледния мрак на робството води неравна, но епична борба за свободата си.

Въстанията още от XIV век до Освобождението, борбите за църковна независимост, за българска просвета, образование и наука показват непримиримия дух, гордостта, достойнството и стремежа към свобода и независимост на славните ни предци.

Днес ние, съвременните великотърновци и българи, почитаме тяхната памет и се стремим да бъдем верни следовници на любовта и отдадеността на Отечеството.

Честит национален празник!

Да живей България!

Даниел Панов

Кмет на община Велико Търново

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *