Новини

Обръщение на Инж. Дилян МЛЪЗЕВ, Кмет на община Елена

Уважаеми съграждани,

Много са датите в националния ни календар, белязани с всенароден възторг. Денят 3 март ние свързваме с онази глътка свобода, която народът ни е поел след близо петвековното робство. Свободата, за която дават живота си безброй сънародници и събратя. От първата Паисиева искра, хвърлена в мрака през величавия подвиг на Ботев и Левски, жертвоприношението на четницитe и априлските въстаници, до онзи див, чутовен връх, където руси и опълченци с гърди спират чуждите орди, за да намери България отново достойното си място сред останалите държави на европейската карта. Всеки българин знае величавите последни страници от войната, но е важно в този ден да припомним безспорен исторически факт – през зимата на 1877 година край Елена се водят ожесточени сражения, които обръщат хода на Руско-турската война в наша полза. Тук окончателно е спрян устремът на неприятеля. Срещу 40-хилядната турска войска стои командваният от генерал Домбровски Еленски отряд, който наброява не повече от 5000 души.

Сюлейман паша казва: „Неприятелят имаше на свое разположение много средства за разузнаване. Преди всичко той имаше българите. Нито един българин не пожела да ми служи”. Със самоотвержената си подкрепа еленчани доказват, че свободата не сме получили даром.

На този ден полагаме венци и цветя пред многобройните паметници, но истински важно е да съхраним родолюбивата памет, за да я има България през вековете.

Честит празник!

Инж. Дилян МЛЪЗЕВ

Кмет на община Елена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *