41 четения

ВТУ пуска 1000 места, които кандидат-студентите могат да си запазят до юли

Новата акция на вуза е отворена, докато има свободни места

ДА СИ ЗАПАЗЯТ МЯСТО В ЛЮБИМАТА СПЕЦИАЛНОСТ, МОГАТ ОТ ДНЕС КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ, КОИТО СА ИЗБРАЛИ ДА УЧАТ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Новата акция на вуза се нарича „Рано рани“ и е отворена, докато има свободни места.

Бъдещите първокурсници могат да запазят място само в една-единствена специалност. Това става с подаване на заявление, а вузът гарантира, че мястото ще се пази до 2 юли. Ако дотогава кандидат-студентът не се е записал поради някаква причина, мястото се обявява за свободно. „Причините може да са основно две – или кандидатът да не отговаря на условията за прием в съответната специалност, което ще рече, да не е издържал успешно зрелостните си изпити, или пък да си е променил решението и да е кандидатствал в друг профил и направление. От новата ни атрактивна идея могат да се възползват всички, на които им предстои да завършат средно образование през тази година или които са завършили преди 2008 г. и не са положили успешно кандидатстудентски изпит през 2016-а“, обяснява зам.-ректорът по научната дейност проф. Стоян Буров. И уточнява, че всеки ден информацията за оставащите свободни места ще бъде обновявана в сайта на кандидатстудентското бюро за информация и реклама.

ОКОЛО 1000 СА ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ОТ РЕКТОРСКОТО РЪКОВОДСТВО БРОЙКИ ЗА АКЦИЯТА В 63 СПЕЦИАЛНОСТИ НА УНИВЕРСИТЕТА. Процентът от местата, които ще бъдат попълвани по този начин, е различен за различните направления. Има специалности, като филологиите, историята, педагогиката, философията, политологията, информационните науки, където вузът дава за акцията 50% от местата по държавна поръчка. 30% от бройките в икономическите специалности ще бъдат попълнени по този начин, за психологията процентът е 20, защото тя е една от най-предпочитаните през последните години. „По този начин и ние ще си направим една изключително сериозна равносметка. Ще разберем какви са нагласите на младите хора в България, какви специалности искат да учат и кои от направленията изобщо не са привлекателни за тях. Ако ситуацията от миналата година се повтори и тази, трябва сериозно да се замислим и вероятно да ревизираме специалностите, които остават без студенти“, коментира проф. Буров.

СПЕЦИАЛНОСТИТЕ „ПРАВО“ И „НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ“, КАКТО И ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ ВЪВ ФАКУЛТЕТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО остават извън тази акция. За тях кандидат-студентите не могат да си запазват места, защото кандидатстването е задължително с изпити.

А изпити ВТУ тази година ще направи четири пъти. Първите проверки са на 19 и 20 март. На 19 март е тестът по български език, на 20 март – тестът по история и изпитът по английски език. Същите тестове ще бъдат направени през април, май и юни. Това са трите теста, с които се кандидатства за почти всички специалности във ВТУ. При това изпитите са доста облекчени. От теста по български език, например, са отпаднали две от четирите задачи. Кандидат-студентите ще трябва да покажат само знания по правопис и пунктуация и няма да пишат есе.

МНОГО КАТЕГОРИЧНО ВЪЗРАЖЕНИЕ ЩЕ ИЗПРАТИ РЪКОВОДСТВОТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ПО ПОВОД публикувания от МОН списък с приоритетни професионални направления. Определените като такива направления са 31 и сред тях не попадат филологиите, историята, географията, философията – всички специалности, които подготвят учители. „След като България има нужда от учители, би трябвало държавата да се погрижи първо за тези специалности. Ако в тях влизат случайни хора, какви учители стават те? И как да очакваме децата ни да бъдат грамотни тогава?“, коментира вчера и ректорът на университета проф. Христо Бонджолов, който обясни още, че макар и приоритетна, педагогиката остава с един от най-ниските коефициенти за финансиране от държавата. „Въобще финансирането на висшите училища става все по-сложно и по-сложно. Започва да зависи от много фактори. В момента Министерството на образованието подготвя още една коварна промяна – категоризация на университетите. Приеме ли се, вузовете ще бъдат разделени на изследователски и просто университети. В първата категория има място за пет висши училища – четири от тях в София и Пловдивския университет. Всички останали са и други, но по какви критерии, не е ясно“, допълва проф. Буров и уточнява, че и това ще влияе върху финансирането на университетите.

Междувременно стана ясно, че държавата ще започне да се разплаща с ВТУ, което ще направи възможно всички преподаватели да получат забавените си възнаграждения, каза проф. Бонджолов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!