133 четения

Изложба с ръчно изработени пана тапико подреди Стефка Димова

ИЗЛОЖБА С РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ ПАНА ТАПИКО ОТКРИ МИНАЛИЯ ДЕН В ШЕРЕМЕТЯ СТЕФКА ДИМОВА. Уникалните й произведения са подредени в читалището по идея на Цанка Одаджийска, председател на пенсионерско-инвалидния клуб „Здравец“. Експозицията е посветена на Международния ден на жената 8 март.

„От 12 г. го умея това ръкоделие. Чешко е, нарича се тапико и се работи върху мрежа. Трябва ти вълнена прежда и една специална игла. Преждата се нарязва, като всички конци трябва да са еднакви на дължина. Възлите се правят с иглата и когато паното е готово, на гърба му остават възелчетата, а на лицето – ресничките, които оформят картината“, обяснява Стефка Димова.

Детски анимационни герои, женски портрети, образа на Христос, пейзажи и много цветя е нарисувала по този начин Стефка. Любимите й цветове са жълто и оранжево, защото носят много силна енергия. Тя сама си оцветява преждата в цветовете, които са й нужни, а и иначе хобито й става твърде скъпо. „Освен това трябва търпение да правиш пана тапико, защото в едно квадратче от мрежата се правят 100 възелчета. Квадратите са различни по големина, зависи от модела и от размера на паното, най-голямото, което съм показала в тази изложба, например, има 800 квадратчета. Във всяко по 100 възела и виж колко много работа има“, усмихва се Стефка Димова.

Паната, които е подредила в читалището, са най-вече за украса. Но тя има направени пътеки и покривки за легло, които като размер са си сериозна работа. Моделите избира от специализирани списания, а когато си хареса снимка, моли своя приятелка да й направи модела, по който след това тя изработва паното. Сега се е захванала с една абстрактна картина на Пикасо и това е последното предизвикателство, с което е решила да се справи.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!