97 четения

Подхванаха небрежните собственици на самосрутващи се къщи в старо Търново

УДАРИХА С ЖЕСТОКИ ГЛОБИ НЕБРЕЖНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ИМОТИ В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ И ЗАСТРАШЕНИ ОТ САМОСРУТВАНЕ В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Кметът Даниел Панов потвърди за „Борба” крайната мярка. „Сформирали сме комисия, която изготвя предписания. До момента са проверени над 70 обекта, които застрашават здравето и живота на преминаващите край тях. Назначена е и специална комисия, която се ръководи от арх. Румяна Брайнова, която е и най-добрият експерт по темата в региона. По Закона за културното наследство санкциите за притежателите на подобни къщи е до 3 хил. лв., а за физическите лица – до 30 хил. лв. Ние налагаме максимума, за да има ефект“, бе категоричен кметът.

Той решава да прибегне до крайната мярка след серията от срутвания на емблематични сгради, включително и най-старата къща в региона – на Кокона Анастасия. Структурата, ръководена от арх. Румяна Брайнова, ежедневно прави проверки и констатира състоянията на имотите. Следва изготвянето на предписания и срок за ремонт, който е поставен на собствениците. В случай че не реагират – се налага и глобата.

stari 1ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ СЕ ОПЛАКА И ОТ МУДНОСТТА НА ИНСТИТУТА ЗА НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, чиито експерти трябва да следят за състоянието на сградите. “При много случаи изобщо не си направиха труда да дойдат и затова се наложи да разговарям лично с министъра Вежди Рашидов, след което станаха по-експедитивни“, разказа още Панов.

Кметът Даниел Панов и народни представители от региона се борят старопрестолният град да бъде един от центровете на бъдещите изнесени звена, които ще отговарят за паметниците на културата. Подкрепа за намерението им изразиха историци, археолози, архитекти и общественици от старата българска столица. Подобно искане е внесено и от Националното сдружение на общините в Република България. Темата е усилено обсъждана през последния месец във връзка с промените в Закона за културното наследство, който предвижда изнесени звена да бъдат създадени само в общините с териториално деление. Във Велико Търново обаче са категорични, че следва да бъде предприет малко по-различен подход. Богатото културно, историческо и архитектурно наследство на старата българска столица и целия регион са достатъчно сериозен мотив градът да приеме подобна структура.

С. МАРИНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

6 коментара за “Подхванаха небрежните собственици на самосрутващи се къщи в старо Търново

 • 09.03.2016 в 13:02
  Permalink

  Защо не предприемат същите мерки и срещу собствениците на всички рушащи се сгради?

  Отговор
 • 09.03.2016 в 14:11
  Permalink

  Nai vajnoto neshto v momenta , kakvo shte predstavliava Tarnovo ,bez avtenticnite kashti razpolojeni edna varxu druga. Dano nai – nakraia sobstvennizite da se obarnat seriozno kam vaprosa. Tova shte e pagubno za nashiat grad i badeshteto na texnite deza i vnuzi. Razberete se xora . Badete rodoljubzi.

  Отговор
 • 09.03.2016 в 15:40
  Permalink

  Виж ти, значи можело. Но като прочетох целия текст, разбирах, че това са още намерения, изготвяне на предписания и повтаряне на неща знаещи се от всички нас. Така че, редакция, пиши, когато мерките са в приложение вече, останалото е бла бла. Пуснати ли са предупреждения препоръчани с обратна разписка на собствениците или на тоя , който отговаря за цялата собственост, ако са няколко, в това предупреждение даден ли е срок, ще се спази ли и срокът, ако го има и от Общината, за да задейства тя тогава събарянията. От прочита на статията се разбира, че сега се замислят предписанията, като че ли и на тях им трябват месеци за измисляне, и че след това, следт това…Бла бла бла Дано да не съм права!

  Отговор
 • 09.03.2016 в 17:06
  Permalink

  Кратък отговор на въпроса на Цвети: Защото санкцията е по Закона за културното наследство и обектният обхват е само имоти културно наследство. За другите сгради правния режим е уреден от ЗУТ, а там правомощията на общината са съвсем други.

  Отговор
 • 10.03.2016 в 16:33
  Permalink

  А по селата , кога ще се наложат такива глоби?!
  Или правителството да предложат в Европа да направят такава програма , като онази
  за санирането на жил. блоковете, само че този път да са за подпомагане на собственици на старинни рушащи се сгради, но при определени условия, като например, на тези с доказано финансова невъзможност за поддръжка и ремонт на собствеността им! Като странично перо на програмите за опазването на историята и културното наследство на държавата ни !

  Отговор
 • 13.03.2016 в 13:42
  Permalink

  Има предписание от общината от 4 години за рушаща сграда и не е предприето нищо.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!