СЕДЕМ МЕСЕЦА СЛЕД ТРАГЕДИЯТА. Родителите на Мартин за първи път разказват истината за смъртта му

19-годишният младеж се удавил, спасявайки приятеля си

 

19-ГОДИШНИЯТ МАРТИН ДИМИТРОВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗАГИВА ВЪВ ВОДИТЕ НА ЯНТРА. Трагичният инцидент става на 26 юли 2015 г., като според информацията от полицията младежът е потънал най-вероятно в дълбок вир. Приятелят му е съобщил на тел. 112, а тялото е намерено от водолази и екипи на Гражданска защита.

Според родителите на удавения Мартин обаче истината е доста по-различна от официално предоставената информация: не спасеното дете се е обадило на тел. 112, а бащата. Тялото е извадено не от спасителния екип, а от семеен приятел. А синът им е загинал именно защото спасява приятеля си от удавяне. Ето какво разказват днес, 7 месеца след трагедията, Венцислава и Красимир Димитрови.

В топлия неделен юлски ден Мартин и Стефчо решават да отидат за риба близо до железния мост край квартал „Калтинец“ в Горна Оряховица. Родителите му също, но в друга част на реката, която е подходяща и за плаж на по-малката сестричка. За да се разхладят, момчетата влизат във водата, като се подлъгват, че е плитко и няма никаква опасност за тях. В района на моста обаче дъното е изровено, с времето са се образували ями, някои от които били над 3 метра дълбоки, и в този участък течението е доста силно.

Какво се случва след това, родителите на загиналия младеж научават по-късно от неговия приятел, oстанал жив като по чудо. Стефчо не е можел да плува, внезапно течението го понася надолу по реката и той попада в една от ямите убийци. Мартин се хвърля да му помогне, успява да го извади и да го сложи да стъпи на един подводен камък, като по този начин му осигурява стабилност, за да излезе от водата. Самият спасител обаче затъва в тинята и по-късно при аутопсията се вижда, че Мартин е потънал в нея до над коленете. Той не е могъл да се измъкне и постепенно водата го е покрила и се удавил.

След като се опомня, Стефчо вижда, че Мартин го няма, но решава, че се е гмурнал под вода, за да го изплаши, или пък, че е излязъл на брега и се е скрил. Не може да повярва, че е станало най-лошото. Решава, че е шега, и започва да го търси. Изпада в шок. Какво е правил Стефчо, не е ясно, но чак три часа по-късно, около 17,00 ч., той звъни на родителите на Мартин и с треперещ глас им съобщава, че е изчезнал.

Родителите пристигат веднага на мястото на инцидента. Бащата звъни на тел. 112. Полицията реагира бързо. Екипите на Гражданска защита обаче идват на мястото чак час и половина след подаването на сигнала. „Един от спасителите влезе в реката и започна да гази и мушка с кол по дъното, за да търси тялото. След това останалите също влязоха с лодка, но нито един от тях не се гмурна, за да провери на дъното за детето ми“, разказва днес Красимир Димитров.

След това става тъмно, търсенето е преустановено и трябва да продължи на другия ден. Уговорката е бащата да чака на километри надолу по реката тялото или екипа, който ще започне претърсването от мястото на инцидента още с първите утринни лъчи. Никой обаче не идва до 8,30 ч., бащата не издържа, оставя жена си и близки хора да чакат на уреченото място и тръгва нагоре по ивицата на брега.

Красимир Димитров има известен опит с реките и моли спасителите да не си губят времето надолу по реката, тъй като там има само бързеи и много плитчини и ако тялото е стигнало, то ще е заседнало и ще се вижда.

Към 16,00 ч. идва приятел на бащата с лодка и екипировка. Той не е нито специалист, нито водолаз, а просто човек, искащ да помогне. Влиза точно на мястото на инцидента и започва силно с греблата да завихря водата, като предизвиква изкуствен водовъртеж. След 20 минути тялото се показва на повърхността. И така, почти 30 часа след удавянето му кошмарното търсене приключва и Мартин е намерен.

А седем месеца след жестоката семейна трагедия родителите на Мартин все още не са се отърсили от шока.

Теодора КОСТАДИНОВА

 

Във вчерашния брой на „Борба” в материала „В Г. Оряховица младеж живее 15 години с половин сърце” вместо снимката на Николай Станев е публикувана снимката на Мартин Красимиров, момчето, което миналата година се удави, спасявайки друг живот. Редакцията се извинява за неволно допуснатата грешка и днес публикуваме историята, случила се през юли миналата година край Г. Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.