59 четения

АРХИВИТЕ ПРОГОВАРЯТ. Людмила Живкова направила търновските художници галеници на съдбата

ЦЕЛИЯ АРХИВ НА ТЪРНОВСКОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ОТКРИЛ СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ПРЕДИ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ НАСТОЯЩИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДРУЖЕСТВОТО МИЛЕН ДЖАНОВСКИ. Повикали го да поправя един покрив и той се натъкнал на три чувала с документация, която тепърва предстои да бъде обработвана.

„От това, което видяхме на първо четене, става дума за счетоводни документи. Те обаче доказват колко богати са били художниците преди демократичните промени, били са наистина галеници на съдбата, а тази съдба се е казвала Людмила Живкова, и са можели с една поръчка да си купят автомобил“, разказва Милен Джановски.

Проф. Александър Терзиев е бил тогава шеф на търновските художници, които са били обединени в Окръжна група на СБХ. Професорът е бил демагог и е управлявал с твърда ръка, но благодарение на него тогава в старата столица е функционирал художествен съвет. Всички агитационни материали са минавали през този съвет. Не е било възможно в града да се появи нито един портрет или пък лозунг, ако художниците не са казали тежкото си „да“ преди това. „И всичко това се е плащало. Имало е достатъчно и за художниците, и за дружеството, което, според тези документи, през юни 1987 г. например е разполагало с 92 000 лв. Цифрите са били различни през различните години, но в общи линии са все петцифрени“, усмихва се настоящият председател на групата.

Празниците, за които селата, градовете, всяко учреждение и всяко училище е трябвало да си направят агитационна украса, са били много. Според наличните фактури украсата на училището в Стражица е струвала 7000 лв. Празникът е бил сериозен, макар че и само за 15 септември школата някога са харчили по 5500 лв., за да направят сградите си красиви. Точно толкова е струвала ладата някога, което е правело възможно художниците да си купят автомобил само с една подобна поръчка. Така, освен че са били богати, художниците са трупали и огромно влияние пред обществото, защото агитацията е била основното оръжие на партията.

ОКРЪЖНАТА ГРУПА НА ХУДОЖНИЦИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е СФОРМИРАНА ПРЕЗ 1948 Г. Създаването е ознаменувано с колективна изложба, която става началото на дълга традиция от общи експозиции. Запазените документи казват още, че благодарение на групата навреме е била оказана първа помощ на Преображенския манастир, скалните църкви и паметника „Майка България“. „През 50-те и 60-те години броят на колегите в групата се утроява. Наистина са развивали много активна дейност и доказателство за това е построяването на Изложбените зали. Заслугата пак е на Александър Терзиев. И още нещо – нашите зали са вторите по големина в България след тези на „Шипка“ 6 в София“, обяснява Милен Джановски и уточнява, че те се простират на площ от 3 дка.

Заради изключително силното влияние на Александър Терзиев първата неформална група на художници тук се създава едва през 2000 г. Става дума за „Дупини“, в която се събират 10 автори. Те обаче се организират едва 15 г. след като този процес започва в страната, разказва още Милен Джановски, който професионално е проучвал създаването на неформалните групи в България.

Около 1300-годишнината от създаването на българската държава търновските художници са били най-активни и търсени. Тогава са били вдигнати по-голямата част от големите паметници във Велико Търново. След това и особено след 1989 г. животът в групата замира. Промените са сринали и физически, и психически много от известните преди това художници, които не са се погрижили да се осигуряват и сега не могат да взимат пенсия, показват още намерените документи.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!