17 четения

ЕНТУСИАСТИ. Двама братя от Велико Търново обикалят Европа на стоп

Филип и Борислав Тачеви търсят приключения из Стария континент

„ПРЕДПОЧИТАМЕ ДА ТРУПАМЕ СПОМЕНИ ОТ КРАСИВИ СТРАНИ ПРЕД ТОВА ДА ДАВАМЕ ПАРИ ЗА ВЕЩИ.“ Това е философията за живота на двамата търновци Филип и Борислав Тачеви. Те са покорили вече няколко държави в преследване на приключения и вълшебни моменти. Сега ентусиастите са в Германия и планират да посетят Белгия или Италия. Пътешестват на стоп и намират общ език с почти всички местни жители на страните, през които минават. „Всяко правило си има и изключения, разбира се – шеговито вмъкват в разговора те. – Имаше места, където не ни гледаха с добри очи, но не се е стигало да инциденти и драми“, казва Филип.

Филип е на 24, а Борислав – на 28 години. От малки и двамата споделят интерес към пътуването. Заедно с родителите си посетили голяма част от родните природни забележителности още когато били ученици в началното училище. „Първата ни екскурзия беше до Белоградчишките скали, но спомените ни оттогава са много бледи. Най-запомнящо се оказа пътуването до Седемте рилски езера, когато бяхме тийнейджъри. Като пораснахме обаче, искахме да видим красотата и на други страни. Всеки от нас си поставяше цел коя страна да посети, докато в един момент решихме да тръгнем заедно по света“, разказа Борислав. За да бъде още по-вълнуващо, те решили да се откажат от придвижването със самолет и лична кола, а да пътуват на стоп. Избрали си за първа дестинация Франция и след близо месец успели да стигнат до Париж. Казват, че ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО НОСЕЛИ, БИЛА РАНИЦА С ТОАЛЕТНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ, СПАЛЕН ЧУВАЛ И ЛЕКАРСТВА. Споделят, че са спали както на поляни, така и в старинни къщи за гости. „Шофьорите на тежки товарни автомобили са нашите основни помощници в пътуванията. Те са отегчени от хилядите километри, които изминават сами, и имат нужда от компания. Ние пък се нуждаем от превоз и така всеки остава доволен“, твърди Филип.

Двамата братя казват, че е имало много комични ситуации, търсейки си превоз. „Веднъж една дама на видима възраст 40 години ни предложи пари срещу еротични ласки. Друг шофьор пък си мислеше, че сме хомосексуална двойка и затова отказа да ни качи в ТИР-а си“, допълва Борислав. След Франция търновците продължили към Испания и Португалия. „Най-любезни се оказаха испанците. Винаги проявяваха готовност да помогнат с каквото могат. Кухнята им беше страхотна, рецептите им с риба и морски дарове са уникални“, заяви Борислав.

След завръщането си в България ЖАЖДАТА ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЯ, ВМЕСТО ДА СЕ УТОЛИ, СТАНАЛА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА. Така момчетата решили преди месец да отидат в Германия. „Малко преди 3 март пристигнахме в Берлин. Първото, което забелязахме, беше редът. Няма хаос и мръсотия по улиците. В града кипи енергия. Атмосферата е неописуема, защото тук има както стари сгради, така и много модерни архитектурни решения. Немците обаче са много намусени хора“, твърди Филип. Двамата смятат да останат още една седмица там, а след това ще решат накъде да поемат. Единият иска да посетят Белгия, а другият – Италия.

Единодушни са обаче, че искат да отидат в Индия, Непал и Китай. Плануват това да се случи наесен, тъй като за целта им трябват доста пари. За да изкарат необходимите средства за бъдещите екскурзии, двамата ще поработят през лятото на морето.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!