55 четения

С „БОРБА“ ПО СВЕТА. Париж – градът на романтиката и лукса, живее нов живот след атентатите

ВСИЧКО ПРЕКРАСНО, КОЕТО ЧУЕТЕ ЗА ПАРИЖ, Е ВЯРНО! ТОВА Е НЕ САМО ГРАДЪТ НА ЛЮБОВТА, НАРЕЧЕН ТАКА ЗАРАДИ МНОГОТО ВЛЮБЕНИ ИЛИ ВЛЮБИЛИ СЕ по бреговете на Сена и заключили любовта си символично с катинар на някой от мостовете, но и модел едновременно за класика и модернизъм, слети в едно.

Синоним на романтика и лукс, столица на гурме кухнята и висшата мода, той разпалва страстите и присъства като сюжет в почти всеки касов филм. Според самите французи неслучайно Париж е градът на любовта. Така е, защото се влюбваш в него още преди да пристигнеш там. Влюбваш се, докато правиш планове, докато мечтаеш, а любовта към града остава за цял живот.

Именно такъв усетихме Париж и в края на февруари, макар вече той да живее с нов пулс след убийствените атентати отпреди няколко месеца, които бележат цялата обстановка тук. Французите са си направили доста поуки от тях, тъй като мерките за сигурност навсякъде, където има масово присъствие, са жестоки. Почти на всяка крачка патрулират жандармеристи или градски охранители, в магазини и по музейни обекти достъпът е възможен единствено след щателно присъствие, което често включва даже събуването на обувки и махането на колани. За удобството на милионите претърсвани обаче са въведени множество електронни системи и детектори, с помощта на които не се образуват опашки и туризмът не страда, нито бележи отливи – а тъкмо напротив. Посетителите се чувстват сигурни и защитени и усещат мощния гръб на една от най-солидните държави в света.

Базиликата „Сакре Кьор” на хълма Монмартър
Базиликата „Сакре Кьор” на хълма Монмартър

ЗАСИЛЕНИТЕ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ СА В ХОД ОЩЕ ПРИ ПРИСТИГАНЕТО НА ЛЕТИЩЕТО. Билетите за самолет не са от най-евтините, но цените стават съвсем поносими, ако се предпочете нискотарифна компания като Wizz Air например и се закупят няколко месеца напред. Пътуване в делничен ден спестява допълнително. Неудобството е единствено в това, че се каца не на огромното летище „Шарл дьо Гол“, а на отдалеченото на 80 км от столицата – „Бове”. Оттук има непрекъснато автобуси, които срещу 12 евро могат да ви откарат до автогарата „Порте мейло“, която е съвсем близо до кулата и Триумфалната арка. И при този вид транспорт важи правилото, че билетите, закупени предварително и онлайн, са доста по-евтини. Достъпът с автобус от „Бове“ до Париж изобщо не е неудобен не само заради магистралите с по 8 ленти и живописните кръгови кръстовища в средата, на които щъкат диви зайци, които са истинска атракция, но и заради изключително любезните шофьори, които най-често са сърби и обичат да си общуват с българите по комшийски.

Имаме късмета да гостуваме на наш близък, който живее от няколко години в Париж и работи като готвач в престижен ресторант. За онези, които не са били досега във френската столица, ще направи впечатление, че градът… е малък. За парижани всичко извън околовръстното шосе са предградия. Така че самият град заема площ с приблизителни размери 15 на 10 км. Основната част от забележителностите му са в централната част и по протежението на река Сена. Те могат да бъдат обходени и пеш, но все пак понякога е добре да се използва и транспорт (за много парижани това са велосипеди и скутери). Най-бързи и лесни са обаче преходите с метрото. Билетчето, което важи за всички линии и е за период от 1 час, струва 1,80 лв. Навсякъде се раздават карти за маршрутите, които са безплатни. Имате вариант да си вземете и комплекти билети, както и карнети за ден или повече, което, естествено, сваля и цената. За удобство на всички непрекъснато се съобщава местонахождението и коя спирка следва. Остава ни единствено да се пазим от множеството джебчии и да избягваме досадните просяци. Както се и предполага, повечето апаши са от български и румънски произход и се движат по двойки или тройки. Парижани обаче вече са свикнали с тях и ги разпознават лесно, а при наличието на джебчии във влака е съвсем обичайно да ви предупреждават, както се случва на няколко пъти и с нас. Градът е доста скъп, като даже дребните сандвичи започват от 4 – 5 евро. Нощувките в хотелите, които са на доста ниско ниво, пък започват от 70 – 80 евро. По тази причина много туристи предпочитат да отсядат в малки предградия или околните градчета като Сен Дени, Руан и даже Версай. Ние спестяваме доста от нощувки, тъй като нашият любезен домакин ни е поканил в апартамента, който държи под наем в централната част в близост до гробището на великите личности „Пер Ла шез“.

За французите високите цени не са проблем, тъй като стартовите заплати започват от около 1700 евро. Работният ден е седемчасов, а за всяка минута допълнителен труд се заплаща. Наем на жилище от две стаи в широкия център е около 800 евро, като в цената се включва и възнаграждението на домоуправителя, който е и градинар, както и консумативите. Всеки жител е задължен веднъж годишно да плаща и местен данък от около 500 евро на общината, а средствата отиват за чистота, поддръжка и озеленяване.

ПАРИЖ НАИСТИНА Е ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН ГРАД, А ЗА ДА СЕ РАЗГЛЕДА НАПЪЛНО, СА НУЖНИ ПОНЕ 6 ДНИ. Един ден специално трябва да се отдели за замъка Версай и градините му, който е отдалечен на около 30 км от столицата. Невероятно изживяване е пътуването с корабче по Сена. Билетчето е 12 евро и важи за цял ден, а линиите са две. Спокойно може да се ползва за всяка от тях без проблем. Изживяването, да минеш покрай най-големите забележителности по Сена, е несравнимо. За обиколките обаче трябва да си направите предварителен план, а за улеснение служи картата от метрото. Логиката е проста. Всички линии на влакчетата са в различен цвят и така лесно може да се планува прикачването, за да се стигне до набелязаната цел.

Нотр Дам
Нотр Дам

ОБИКОЛКАТА СПОКОЙНО МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ С „НОТР ДАМ“, РАЗПОЛОЖЕНА НА ОСТРОВЧЕТО Сите в средата на реката. Една наистина величествена сграда в готически стил. Строена е в продължение на почти 200 години и намерила място в произведенията на великия Виктор Юго. В момента, в който човек се приближи до нея, разбира как във всеки детайл е отделено максимално внимание. Входът е свободен, но както споменах, достъпът става след щателни проверки. Такса има единствено ако решите да се изкачите на кулите, както и да стигнете до съкровищата и криптата. Плаща се за кулите, където е невероятно. При обиколките трябва да се вземе предвид и това, че повечето музеи не работят в понеделник. Таксите пък вечер са доста по-ниски от тези в пиковите часове.

СЪВСЕМ БЛИЗО ДО КАТЕДРАЛАТА Е ЛУВЪРЪТ. ЕДВА ЛИ ИМА НУЖДА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕ. Много голям и сложен за разглеждане – огромен лабиринт, в който има безценни неща. Най-известните от които са Мона Лиза, Венера Милоска, Крилатата Нике и други. Пред централния вход винаги има опашки, но по-опитните туристи избират достъпа откъм търговския център под земята, където напливът е по-малък.

От Лувъра започват и чудните градини на Париж – Тюйлери. Задължително трябва да се преминат пеша. Там, където свършват, на отсрещния бряг на Сена пък е музеят „Орсе“. В задължителната програма би трябвало да са Айфеловата кула, Триумфалната арка, Домът на инвалида, където е и гробницата на Наполеон, булевардът „Шанз Елизе“, църквата „Сен Шапел“, Музеят на Роден, катедралата „Сакре Кьор“ и хълмът Монмартр. За изкачването на кулата има такси, а опашките от чакащи са големи. От известно време туристите и парижаните се наслаждават на ефектното нощно осветление, което й е поставено и е най-новата атракция. Хълмът на художниците и парижката бохема Монмартр пък е най-високата точка на Париж и от него се открива невероятна гледка към целия град. Пристигайки тук обаче, трябва да избягвате досадните негли, които опитват да ви пробутат сувенири, да ви впримчат да играете на възли или на „тука има – тука няма“.

Дворецът Версай
Дворецът Версай

ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ БЕЗСПОРНО Е ВЕРСАЙ. До него се стига с влак, наречен RER, за около 40 минути в зависимост от това къде се хваща. Един от вариантите е гара „Аустерлиц”, но практически това може да стане от всяка метроспирка по протежението на Сена. Влакът спира на кокетна гара, която е само на 500 метра от великолепния дворец с прекрасни градини. Построен от Луи ХІV, който е искал да демонстрира своето величие. За целта са били впрегнати над 30 хиляди работници. В него са живели кралете на Франция от 1661 г. до 1789 г. Разглежда се последователно, като се влиза от зала в зала. На всеки посетител с билета се дава безплатно и електронен екскурзовод, който обяснява всичко след въвеждането на код за всяко помещение. За удобство са подбрани и десетте най-популярни езика, включително и руски. Визитата в Лувъра обаче излиза доста солено, тъй като допълнително се заплаща билетчето за влакчета, които се движат из градините. Отскоро в Париж работи и един доста ефектен и безплатен музей – „Карнавале”. Той представя цялата история на града. Край него има още няколко любопитни места, като Музея на коняка например или музеят „Пикасо”.

В ПАРИЖ НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСЕТЯТ И ХАРАКТЕРНИТЕ ФРЕНСКИ ПЕКАРНИ, наречени „Буланжьори“. Французите имат практика да си вземат от тях популярните багети, различни видове хляб и кейкове, които, естествено, са ръчно приготвени, както и задължителните кроасани. Цената им е поносима – 1 евро, но нямат нищо общо с онова, което ни се предлага в България. Голяма атракция са и работилниците за сапуни и шоколади, които са почти на всяка крачка. За нашенците цените ще се сторят доста високи, но при правилно разпределение на бюджета са поносими. Изключително евтина е храната и питиетата, ако се вземат от супермаркет. Бутилка хубаво френско вино е около 2 – 3 евро. Сирената и месата са пъти по-евтини от тези в България, а разнообразието и качествата са без коментар. Същото се отнася и за плодовете и зеленчуците. Посещение в ресторант обаче коства поне 50 евро, което е доста скъпо.

Париж е чудесен и многолик град, а както казва Одри Хепбърн – „Париж винаги е добра идея“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “С „БОРБА“ ПО СВЕТА. Париж – градът на романтиката и лукса, живее нов живот след атентатите

  • 09.03.2016 в 15:38
    Permalink

    Настина е много впечатляващ град! Най-добре е да се почне от Нотр Дам, букинистите, Пон дезАр, Лувъра, Тюилери, Домът на инвалидите и Наполеон, Айфеловата кула, Трокадеро, Триумфалната арка, ШанзЕлизе, Мулен Руж, Монмартр. Метрото е удобно, но много объркано, без елеватори и асансьори. Там тотално нарушават правата на инвалидите! Ако някой участък е в ремонт, понякога трудно се правят алтернативните маршрути . Версай е интересен, но парка ми се видя малко изкуствен и някак гол. А и самият дворец е „обрасъл“ с многобройни помощни сгради. Очаквах повече! Много е красива и „Люксембургската градина“ и Сената! Най-много ме разочароваха многобройните емигранти! Особено са натрапчиви около Айфеловата кула! В приземния етаж на Лувъра, където са касите, може да се влезе от западния пасаж, а не през пирамидата…. но опашките пред касите са едни и същи! Като цяло – много е хубаво! Идете и вижте!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!